Nets om fornyet kritik af høje gebyrpriser: 'Rabat har givet andre blod på tanden'

Opkræver gebyrer for knap en milliard årligt, men afviser flere rabatter på Betalingsservice.

Nets, som står bag Betalingsservice, afviser krav om lavere gebyrer på tjenesten.

Det gebyr på fire kroner og 32 øre, som det koster at betale én enkelt regning med Betalingsservice, er alt for højt.

Men hos virksomheden Nets, som står bag Betalingsservice, afviser pressechef Søren Winge kravet.

- Det forstår jeg ikke, for jeg ved, at fagforeningerne har rigtig meget glæde af de ekstra fordele, der er ved Betalingsservice, siger han.

Har kostet det samme i 12 år

En rundringning, som DR Nyheder har lavet, viser, at seks af landets største fagforeninger sidste år tilsammen betalte over 45 millioner kroner af medlemmernes penge i gebyr for at få de faglige kontingenter i kassen.

Prisen for at bruge Betalingsservice har i 12 år stået i stampe, og for få uger siden lovede Nets en sænkning af betalingsgebyret for cirka 140 velgørende organisationer, hvoraf flere havde kritiseret gebyret.

Men fagforeningerne skal ikke regne med samme håndsrækning fra Nets, lyder det fra betalingsvirksomheden.

- Det overrasker mig ikke, at kunder mener, at prisen er høj. Det er den i forhold til sammenlignelige produkter, men det giver også så meget mere værdi. Efter vi har valgt at give indsamlingsorganisationerne et bidrag, så har det måske givet andre blod på tanden, siger Søren Winge.

Det betaler de seks fagforeninger til Nets:

  • Fagforeningerne 3F, HK, FOA, DJØF, DLF og DSR har tilsammen over 775.000 medlemmer, der betaler via betalingssservice.

  • Medlemmerne af de seks fagforeninger betaler hver over 50 kroner om året til Nets.

  • I 2018 svarede det til over 45 millioner kroner.

Ifølge jeres egne tal så havde Nets inden jeres børsnotering i 2016 årligt omkring 208 millioner transaktioner med Betalingsservice. Hvis det koster 4,32 kroner per transaktion, så giver det omkring 900 millioner kroner. Kan det passe, at det skal være så dyrt?

- Hvis det har stået i prospektet (materialet fra børsnoteringen, red.), skal det nok passe. Men vi ser også i betalingsanalyser, at vi sparer danskerne for to milliarder, som der er i administrative rutiner. Der er selvfølgelig omkostninger forbundet med Betalingsservice, men de fordele, du får, giver dig nogle andre besparelser, siger Søren Winge.

Minister truer med indgreb

Ifølge pressechefen så skal forklaringen på den relativt høje pris findes i, at Nets også har udgifter ved tjenesten.

- Det kræver noget løbende udvikling og vedligeholdelse, som giver nogle omkostninger, og det er dem, som vi også ser afspejlet i prisen, siger Søren Winge.

De seneste år er der dog kommet nye, alternative betalingstjenester til. For eksempel kan man i dag bruge sit betalingskort til at lave faste, månedlige betalinger.

Også tjenesten Mobilepay er blevet en mulighed, hvis man har brug for at lave faste overførsler til virksomheder, der har en aftale med tjenesten.

Men ifølge et notat fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen så er Betalingsservice "umiddelbart den dyreste debiteringsløsning i Danmark".

Mere end halvdelen af omkostningerne ved driften af Betalingsservice sendes videre til landets banker, fastslår Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i notatet.

Og sammenlignet med andre lande har Nets' produkt en "monopollignende karakter", skriver styrelsen.

- Vi kan slet ikke genkende den konklusion, for den baserer sig slet ikke på det marked, vi ser i dag, siger Søren Winge.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har næsten direkte sagt, at han forventer, at der kommer et lovindgreb mod urimelige gebyrer på betalingsservice. Hvad tænker I om det?

- Vi tænker, at det vil være en skam, hvis det ikke sker på baggrund af en grundig analyse af markedet, inden man skrider til regulering, siger Søren Winge.

Hvad vil det betyde for jer, hvis der kommetret loft over de her gebyrer?

- Først og fremmest vil det betyde mindre innovation og mindre interesse for Danmark som investeringsland. Så det vil være en skam for den innovation, vi ser lige for næsen af os, siger pressechef hos Nets Søren Winge.