Netværk af finansfolk og storbanker har plyndret Danmark og store dele af Europa for milliarder

Mindst 10 europæiske lande har været udsat for formodet bedrageri og spekulation med udbytteskat.

Netværket, som består af aktiehandlere, banker og advokater i Europas største finansbyer, London og Frankfurt, har i årevis stået bag en særlig skattefidus, som alene har til formål at trække store beløb ud af europæiske statskasser, viser #CumExFiles.

Den store udbytteskatteskandale, der har kostet Danmark mindst 12,7 milliarder kroner, er led i et gigantisk milliardkup mod det meste af Europa. Et kup, som efter alt at dømme stadig er i gang i flere lande.

Formodet bedrageri og spekulation med udbytteskat, der alene i Tyskland, Danmark, Belgien, Frankrig og Italien kan have kostet statskasserne 410 milliarder kroner, er udført af et netværk af internationale finansfolk og involverer en række af verdens allerstørste banker såsom Barclays, Merrill Lynch, JP Morgan, Morgan Stanley, BNP Paribas, Banco Santander, Macquarie Bank og Deutsche Bank.

Det afslører flere nøglemedlemmer af netværket samt omkring 180.000 siders hemmeligt efterforskningsmateriale fra tysk politi, som DR Nyheder i over et halvt år har undersøgt i samarbejde med Politiken, Le Monde, Reuters, Die Zeit, ARD og 13 andre europæiske medier.

- Mange af de her transaktioner involverede situationer, hvor skatten var indkrævet én gang, men hvor den blev krævet tilbage adskillige gange. Stort set alle investeringsbankerne gjorde det, forklarer en tidligere direktør i JP Morgan i London og nøgleperson i netværket, Aniel Anand, i en afhøring med tysk politi i 2017.

Skattefidusen, der har kostet milliarder

Det omfattende netværk, som består af aktiehandlere, banker og advokatfirmaer i Europas to største finansbyer, London og Frankfurt, har i årevis stået bag en særlig skattefidus, som alene har til formål at trække store beløb ud af landenes statskasser.

I dag efterforskes fidusen i flere lande som bedrageri.

- Det er ét stort svindelnummer. Vi er blevet fuppet, siger professor i finansiering på Aarhus Universitet Peter Løchte Jørgensen, som har gennemset dele af det omfattende efterforskningsmateriale for DR Nyheder.

Ud over Danmark er særligt Tyskland og Belgien hårdt ramt, men også i hvert fald Norge, Østrig, Schweiz, Holland, Frankrig, Spanien og Italien er ramt af varianter af skattefidusen, som har påført statskasser i Europa milliarder i tab.

- Det er røveri mod befolkningerne. De her penge kunne være brugt på ældre eller mere uddannelse, siger Christoph Spengel, professor i international skatteret på universitetet i Mannheim.

Ifølge flere kilder udføres skattefidusen stadig mod en række lande i Europa, blandt andet Frankrig og Italien.

Danmark er formentlig det land, der er hårdest ramt i forhold til sit befolkningstal. Men en lang række europæiske lande har været ramt af formodet svindel og spekulation med udbytteskat.
Danmark er formentlig det land, der er hårdest ramt i forhold til sit befolkningstal. Men en lang række europæiske lande har været ramt af formodet svindel og spekulation med udbytteskat.

Shah central i netværk

De 180.000 sider omfatter tusindvis af mails, interne bankpapirer, kontoudtog, oversigter over aktiehandler samt telefonaflytninger og afhøringer af en lang række nøglepersoner udført af tysk politi i perioden fra 2012 og frem til september 2018.

Materialet afslører, hvordan Sanjay Shah – den formodede hovedperson bag svindlen mod Skat, der har kostet danske skatteborgere 12,7 milliarder kroner, er en nøgleperson i det internationale netværk af finansfolk og storbanker.

- Blandt de her aktiehandlere var Sanjay Shah kendt som en gal hund, som gik over alle grænser, siger en tysk topadvokat, der i mange år selv tilhørte netværkets inderste kerne, og år for år selv var med til at planlægge og udføre transaktioner rettet mod den tyske statskasse.

Sammen med det tyske tv-program Panorama på ARD har DR interviewet topadvokaten, som siden 2016 har hjulpet tysk politi med at opklare den tyske del af den enorme bedragerisag. I Tyskland tales der om såkaldt ”CumEx-handler”.

- Vi var jagere, blodtørstige ræve, der var gået ind i hønsegården. Og hønsegården var statskassen, der stod vidt åben, siger han i en DR-dokumentar, der kan ses på DR TV fra torsdag den 18. oktober klokken 22.15.

Skat refunderet 10 gange

Skattefidusen handler i de groveste tilfælde om at få den samme skat udbetalt op til ti gange. I de mindre grove tilfælde handler det om at undgå en skat, som man stod til at skulle have betalt.

I begge tilfælde får aktørerne gevinsten ved at handle med aktier og såkaldte futures indbyrdes rundt omkring den dag, hvor store børsnoterede selskaber som Mærsk og Novo Nordisk udbetaler udbytte. Og ved bevidst at udnytte de skatteaftaler, der findes mellem landene, for eksempel mellem Danmark og USA.

- Det er den perfekt forbrydelse, fordi denne pengemaskine har hentet gigantiske pengesummer ind. Som havde man plyndret Fort Knox, bare bedre, for kilden til pengene var statskassen, og den kunne ikke tørre ud, siger den tyske topadvokat.

Han optræder anonymt, men DR kender hans navn.

Bankledelser vidste, hvad der foregik

Skattefidusen har systematisk været udført af internationale storbanker i hvert fald siden 2001, afslører materialet.

Blandt de banker, der optræder i efterforskningsmaterialet, og som har udført fidusen eller været direkte involveret på forskellige måder, særligt i Tyskland, er:

Barclays, Deutsche Bank, Merril Lynch, JP Morgan, Morgan Stanley, Credit Suisse, State Street, BNP Paribas, Banco Santander, Investec, Hypo-vereinsbank og Macquarie Bank.

I flere tilfælde afslører dokumenterne, hvordan skattefidusen, særligt som den er udført i Tyskland, direkte har været godkendt af bankernes ledelse.

- Når transaktionerne var udtænkt, diskuterede vi dem og forelagde dem for de interne kontrolafdelinger (Skat, regnskab, jura osv.) til godkendelse, forklarer den tidligere direktør i JP Morgan i London, Aniel Anand.

På lignende vis viser interne dokumenter fra den britiske storbank Barclays, en af de absolut største i verden, hvordan en særlig ledelseskomite i 2007, 2009 og igen i 2010 godkendte en serie transaktioner rettet mod den tyske statskasse, mens blandt andet notater fra australske Macquarie Bank viser, hvordan banken godkendte transaktioner mod blandt andet Tyskland, Frankrig, Spanien og Schweiz.

- Alle, der har givet kredit, medvirket som aktiehandlere, været depotbank… de vidste alle, hvad der foregik, siger topadvokaten i interviewet med DR og ARD.

Hverken Sanjay Shah eller de involverede banker har ønsket at stille op til interview med DR.

Banker erkender ansvar

Sanjay Shah har tidligere via sin talsperson udtalt, at han udelukkende har udnyttet et smuthul i loven og ikke har gjort noget ulovligt.

Flere banker har svaret skriftligt:

”Barclays har ikke udført handelsstrategier relateret til Danmark eller andre europæiske lande (udover Tyskland)… Transaktionerne i Tyskland blev udført af Barclays ”Structured Capital Markets” team, der blev lukket i starten af 2013.”

”Som en stor spiller på finansmarkedet var Deutsche Bank involveret i en nogle af sine kunders cum ex-transaktioner. Deutsche Bank samarbejder fuldt ud med myndighederne, udleverer informationer og hjælper med at adressere fakta i sagen.”

”Anklagemyndighederne i Køln, Frankfurt og München har indledt en kriminel efterforskning mod nuværende og tidligere ansatte i Hypoverinsbank med det formål at afprøve, om de har begået påstået skatteunddragelse…”

Macquarie Bank erkender at have udført forskellige varianter af skattefidusen mod Tyskland, Schweiz og Frankrig, men henviser til, at man ”var en ud af mere end 100 finansielle institutioner på markedet, som man trak sig fra i 2012.”

Desuden henviser banken til, at man havde indhentet vurderinger fra advokater, der sagde at transaktionerne var lovlige.

Commerzbanks talsperson, Erik Nebel, skriver i et svar til DR:

- Ved udgangen af 2015 indledte Commerzbank en analyse af potentielle cum-ex-transaktioner mellem 2003 og 2011.

Credit Suisse, State Street, BNP Paribas og Investec har ikke ønsket at kommentere sagen.

JP Morgan, Morgan Stanley, Merrill Lynch og Banco Santander har ikke svaret på DR’s henvendelser.

Aniel Anand har ikke svaret på DR’s henvendelse.