Nørdernes ustyrlige valuta kommer til Danmark

En gruppe computernørder har opfundet deres egen valuta. Bitcoins, er navnet. Og nu vil en dansker veksle dem for kroner på sin egen børs.

En gruppe computernørder har opfundet deres egen valuta. Bitcoins, er navnet. Og nu vil en dansker veksle dem for kroner på sin egen børs. (© Weusecoins)

Ville du veksle dine danske penge til en virtuel møntfod, som ikke er kontrolleret eller garanteret af hverken banker eller stater?

Det vil danskeren Lasse Olesen nu give dig mulighed for - han vil åbne en børs for de såkaldte bitcoins i Danmark.

Og selvom der er tale om en særdeles nørdet valuta, som man kan få sin egen hjemmecomputer til at producere med et særligt program, kræver det så meget computerkraft, at bitcoins efterhånden er blevet 'rigtige' penge værd.

- Kort fortalt er en bitcoin en kode, som kan sendes fra person A til person B ligesom en email. Og da der er et begrænset antal af koder, er folk begyndt at tillægge dem værdi - ja simpelthen bruge dem som penge, fortæller Lasse Birk Olesen.

Man kan købe det meste for bitcoins

Og selvom bitcoins kun er det værd, som bitcoin-fællesskabet beslutter sig for, de er, så er der allerede nu butikker, der sælger fysiske varer for bitcoins. Det fortæller Niklas Nikolajsen, der selv bruger Bitcoins:

- Alle de ting, du normalt kan købe på nettet, kan du også få i butikker, der tager imod bitcoins. Udvalget er bare meget mindre, siger han.

Kan misbruges af kriminelle

Bitcoins bygger på samme teknologi som fildeling - der er ingen central styring. Derfor er der ingen, der kan følge med i, hvad man bruger sine bitcoins på.

Men når bitcoins ikke kan kontrolleres, kan de også gøre livet lettere for kriminelle og skattesnydere.

- På den måde fungerer det lidt ligesom kontanter. Der er heller ingen, der kan kontrollere, hvad du gå hen på gadehjørnet og bruger dine kontanter til, siger Lasse Birk Olesen.