Nogle danskere går langt for at undgå indvandrer-nabo

Det er muligt i 13 ud af 14 amter at finde en ejendomsmægler, der har oplevet negative reaktioner fra danskere, når de viser boliger frem til folk med anden etnisk baggrund. I de værste tilfælde har der været tale om direkte trusler.

Enkelte villaejere vil gå meget langt for at undgå, alt for fremmede naboer. (Foto: © Mogens Ladegaard, Scanpix)

I 13 ud af 14 amter har ejendomsmægler oplevet negative reaktioner fra danskere, når de viser boliger frem til folk med anden etnisk baggrund. Det viser en rundspørge, som DR Nyheder har foretaget.

QuickVote: Ligusterhækken

Nancy Pedersen fra Realmæglerne i Ølstykke er en af dem,

- Vi har af og til været ude for, at folk siger, at de ikke vil have udlændinge til at bo på deres vej, fortæller hun til DR Penge.

Mange flere end tallene viser

DR Penge har talt med 451 ejendomsmæglere, ud af dem er der 15 procent, der lige som Nancy Pedersen har oplevet negative reaktioner fra naboer til en ejendom, de har skullet sælge. Tallet kan dog være langt højere, mener Lars Brandt fra Danbolig i Rødovre.

- De ejendomsmæglere, der siger at de ikke har hørt om det her siger det, fordi de enten ikke kan lide at tale om det, eller fordi de arbejder et sted, hvor nydanskere ikke har råd til at købe.

Og det er ikke alle folk, der er lige diskrete i deres kommentarer til ejendomsmæglerne, fortæller Lars Brandt:

- Nogle naboer siger direkte, at de helst ikke vil have, at vi sælger til købere med anden etnisk baggrund, fortæller han.

Velintegrerede der flytter

Det undrer direktøren for Tænketank for Integrationsindsatsen i Danmark, Erik Bonnerup, at boligejerne er så negativt indstillede over for at få en nydansker som nabo.

- Det er jo de velintegrerede, der flytter ud fra ghettoerne, siger han og advarer samtidig om, at hvis ikke boligejerne tager sig sammen, så kan det skade integrationen.

Så galt går det dog sjældent, mener både Nancy Pedersen og Lars Brandt, der begge har erfaret, at boligejerne bløder op, når de først lærer deres nye naboer at kende.

ExternalContenthttp://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5329b26ba11f9d0c6c2a87bb