Nokia vender tilbage til mobilerne

Den finske virksomhed meddeler nu officielt sit comeback til mobilerne. Samtidig sælger Microsoft sine knapmobiler, der også hedder Nokia, fra.

Nokia har allerede lanceret en tablet, Nokia N1, men ikke nogen smartphones. (Foto: © Skærmdump)

Efter flere års fravær meddeler den tidligere finske mobilgigant nu sit officielle comeback til mobilmarkedet.

Selskabets topchef, Rajeev Suri, har flere gange luftet interesse for et comeback til markedet for smartphones, men har ikke givet detaljer om, hvordan det skulle ske.

Det gør selskabet nu - på en pudsig dag, der byder på en hel stribe nyheder om den gamle, finske mobilgigant.

Nokia solgte i 2013 hele sin mobildivision - både de smarte mobiler og de gammeldags mobiler med knapper - til Microsoft for 40,5 milliarder kroner. I forbindelse med handlen lovede Nokia at afstå fra at producere mobiler i en periode på tre år.

Smartphones med Google-software

I dag meddeler Nokia, at selskabet har tegnet kontrakt med det nystiftede partnerselskab, HMD Global Oy, om at relancere Nokia som varemærke på smartphones og tablets.

Selskabet meddeler også, at Nokias produkter i fremtiden leveres med Googles udbredte Android-system.

Dengang Nokia selv producerede mobilerne, satsede selskabet først på sine egne Symbian- og Meego-systemer og dernæst Microsofts Windows Phone. Men selskabet strittede imod at bruge Googles Android-system.

Nyheden om Nokias mobilcomeback er dog kun den ene halvdel af dagens Nokia-relaterede nyheder

Microsoft sælger gammel Nokia-afdeling

Microsoft - der altså har ejet Nokias tidligere mobildivision i tre år - meddeler nemlig samtidig, at selskabet nu vil afhænde produktionen af de gammeldags knapmobiler, der hidtil er blevet solgt under Nokias varemærke.

Køberne er dels taiwanesiske Hon Hai og dels det nystiftede HMD Global Oy. Hon Hai køber alle fabrikkerne og distributionsnetværket og overtager også 4.500 medarbejdere fra Microsoft.

Samtidig er der indgået aftale mellem HMD Global Oy og Hon Hai om, at Hon Hais Foxcon-fabrikker fremover skal producere alle mobiler under Nokias navn, både nuværende trykknapmobiler og kommende nye smartphones.

Foxcon-fabrikkerne samler også Apples iPhones.

Langvarig interesse

Microsofts salg af mobildelen indbringer selskabet 350 millioner dollars, men Microsoft vil fortsat producere sine egne Windows 10-smartphones under sit eget Lumia-navn.

Microsoft har i årevis kæmpet for at få gang i salget af Windows Phone, men er blevet sat til vægs af Apple og Google, og har i dag blot nogle få procent af det globale marked for smartphones.

Finske Nokia har frem til nu fortrinsvis udviklet og solgt mobilnetværk, men har også lanceret en tablet - Nokia N1 - og et 360-graders kamera til professionel videoproduktion.

Selskabet har gentagne gange luftet interesse for at vende tilbage til forbrugerelektronikken.