Nordea er bank for russiske skattelyselskaber

Nordea agerer bank for selskaber i skattely ejet af velhavende russere, afslører fortrolige dokumenter.

Nordea samarbejder med velhavende russere i skattely, viser dokumenter. (Foto: Eric Øtting- DR)

De fleste kender Nordea som en helt almindelig bank, hvor man har sin lønkonto.

Men storbanken, der er Danmarks næststørste, benyttes også af velhavende russere, der ønsker at oprette anonyme skuffeselskaber i skattelyet de Britiske Jomfruøer.

Det viser fortrolige dokumenter, som DR Nyheder har fået adgang til via den såkaldte ICIJ-database, der omfatter 2,5 millioner lækkede dokumenter, mails og kopier af pas med navne på ejerne af tusindvis af skattelyselskaber.

Dokumenterne viser, hvordan Nordea samarbejder med et russisk advokatfirma med adresse i Moskva og London, der er specialiseret i skatteplanlægning og specialiseret i at "minimere din udsathed for global beskatning", som der står på firmaets hjemmeside.

Af dokumenterne fremgår det også, hvordan advokatfirmaet beder Nordea i Danmark oprette en konto her i landet for et skuffeselskab på de Britiske Jomfruøer i Caribien tilhørende en velhavende russer bosiddende i Moskva.

Misbrug i et etisk perspektiv

DR Nyheder har vist dokumenterne til den kendte schweiziske whistleblower, Rudolf Elmer, der i kraft af sin fortid som bankdirektør på Cayman Islands har et indgående kendskab til den lukkede skattelyverden.

Ifølge ham foretager Nordea sig formentlig ikke noget ulovligt, men han er overrasket over, at banken agerer bank for skattelyselskaber.

- Det kan sagtens være, at de her strukturer er lovlige, men set fra et etisk synspunkt er der tale om misbrug. De her strukturer gør det muligt for dig slet ikke at betale skat noget sted i verden, siger han.

Kunder i højrisikogruppen

Nordea erkender, at de russiske kunder kan være involveret i skatteunddragelse.

- Der er altid en risiko for, at vores kunder er involverede i aktiviteter, der ikke ligger inden for lovens rammer. For de her kunder er der måske en forhøjet risiko. Det kan jeg godt medgive, siger bankdirektør i Nordea Bank Danmark, Anders Jensen, og fortsætter:

- Det er netop derfor, at vi har nogle processer, der er meget veludviklede, og som er et meget fintmasket net for, hvilke kunder vi har med at gøre, og hvilke transaktioner vi gennemfører så vi er sikre på, at de ligger klart inden for lovens rammer.

Anders Jensen mener imidlertid ikke, at det er et problem, at nogle af Nordeas kunder har penge på eksempelvis de britiske jomfruøer.

- Så længe British Virgin Island er en del af det internationale samfund, det er ikke omfattet af nogen form for eksklusion, så kan vi ikke se, hvorfor vi ikke skulle kunne anlægge transaktioner som er lovlige for fuldt ud lovlige kunder, siger Anders Jensen.

Facebook
Twitter