Nordea har lånt milliarder til oligark med forbindelse til diktator

Panama-papirerne har givet endnu en grim sag for Nordea. Denne gang milliardlån til en kaskhstansk oligark.

Udlånene til rigmanden er baseret på kundernes penge, skriver SVT. (Foto: Olivier Morin © Scanpix)

Nordea har via skattely lånt et milliardbeløb til en oligark, som har tætte forbindelser til Kasakhstans diktatoriske præsident.

Det skriver Ritzau Finans efter rapporter fra den svenske tv-station SVT.

Efter at Skandinaviens største bank søndag blev anklaget for at hjælpe klienter med at skjule formuer i Panama, har storbanken erklæret, at den slags hører tiden før 2009 til.

Men en granskning foretaget af SVT-programmet Uppdrag af de såkaldte Panama-papirer, som er lækket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca, afslører mistænkelige transaktioner af yngre dato.

De senere år har Nordea ifølge det svenske medie nemlig lånt op imod tre milliarder svenske kroner til et byggeprojekt i Moskva.

Pengene er ifølge Uppdrag overført via en række brevbokse til den kasakhiske oligark Sersjan Sjumasjov, der står landets præsident, Nursultan Nazarbajev, nær.

Han har styret Kasakhstan, som anses for at være ekstremt korrupt, siden 1989 og fik 98 pct. af stemmerne ved præsidentvalget sidste år.

- Det får samtlige alarmklokker til at ringe - både hvad angår setuppet, og når det drejer sig om den endelige låntager, siger Jakob König, der er bankekspert, i programmet.

Udlånene er desuden baseret på penge, som almindelige kunder har deponeret i banken, fortsætter han.

Sagen kort

  • De nye oplysninger udspringer af de såkaldte Panamapapirer. I alt er 11,5 millioner dokumenter om potentielle skatteunddragere lækket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca. Der er tale om den største læk om skattely nogensinde.

  • Papirerne har afsløret en stribe verdensledere, kendisser, rigmænd og sportsstjerners hemmelige skattely i Panama. Blandt andre er den spanske kongefamilie, Islands statsminister, og Argentinas præsident involveret.

/ritzau/