Nordea: Offshore-selskaber er fuldt ud lovlige

Nordeas russiske ledelse har selskaber i skattelylande. Det er der ikke noget i vejen med, skriver Nordea, der alligevel har beordret selskaberne lukket.

Selskaber i skattely er helt normalt for russiske velhavere, forklarer Nordea i et skriftligt svar til DR. (Foto: NORDEA pressebillede)

Tre direktionsmedlemmer i Nordea Rusland og bankens næstformand har selskaber i skattely. Det viser de såkaldte panama-papirer.

Af papirerne fremgår blandt andet, at den nuværende administrerende direktør i Nordea Rusland, Mikhail V. Polyakov, i maj 2015 fik oprettet skattelyselskabet Easy Tiger S. A. på De Britiske Jomfruøer via Nordea Luxembourg og med det panamanske advokatfirma Mossack Fonseca som fødselshjælper.

Men selskaber i skattely er helt normalt for russiske velhavere, forklarer Nordea i et skriftligt svar til DR Nyheder. Også selv om det drejer sig om ledelsen i Nordea Rusland.

- Offshore-selskaber er en fuldt ud lovlig måde at strukturere formuer på, som er udbredt blandt velhavende russere herunder ledere i vores bank i Rusland. Indkomstskatten i Rusland er bare 13 procent og er derfor ikke et tungtvejende argument for at flytte penge ud af landet, og i et offshore selskab beskattes afkastet i Rusland, når provenuet hjemtages til Rusland, skriver pressechef Martin Kjærsgaard Nielsen.

Selskaber afvikles

Selv om banken i forbindelse med afsløringerne i panama-papirerne har sagt, at den ikke ønsker at være associeret med stråmandskonstruktioner i skattelylande, har bankens top i Rusland selskaber i skattely.

Men det kan der være økonomisk gode og helt lovlige grunde til, skriver Martin Kjærsgaard Nielsen:

- Med et offshore-selskab kan russiske kunder eksempelvis opnå højere grad af fleksibilitet i forhold til at investere i udlandet, hvor selskabskonstruktionen bruges til at skabe en mere enkel juridisk ejerstruktur uanset om der investeres i ejendomme, selskaber eller værdipapirer. Offshore-selskaber bruges også i forhold til at undgå dobbeltbeskatning og er desuden udbredt i forhold til arveplanlægning.

Selv om Nordea ikke vurderer, der er blevet brudt nogen regler, står selskaberne alligevel over for at blive afviklet som resultatet panamapapirerne:

- Vores ledelse i Rusland har bekræftet, at alle oplysninger er indberettet til de russiske skattemyndigheder. Rusland har desuden tiltrådt de nye regler for automatisk udveksling af oplysninger, og derfor vil alle relevante oplysninger automatisk blive udvekslet med de russiske myndigheder.

- Vi har allerede meddelt, at Nordea Luxembourg i samarbejde med deres kunder afvikler samtlige konstruktioner med Mossack Fonseca. Det gælder naturligvis også de pågældende personer fra den russiske ledelse, skriver Martin Kjærsgaard Nielsen.