Nordea om hvidvask i dansk afdeling: Vi er kede af det

Lukning af afdeling på Vesterport skulle være sket tidligere, siger bankens risikochef.

Der er angiveligt strømmet mistænkelige pengestrømme gennem den nu lukkede afdeling på Vesterport, skriver Berlingske. (Foto: © Christian Lindgren)

Mistænkelige pengeoverførsler for flere milliarder kroner til og fra danske Nordea-konti får nu banken til at tjekke sine kundelister og transaktioner igennem en ekstra gang.

- Det, vi kan gøre, er at sætte os ned nu og kigge på, om der er nogen kundenavne eller transaktioner, der er mistænkelige, vi endnu ikke har indberettet.

Nordeas afdeling på Vesterport i København har nemlig været en del af et netværk af banker, der potentielt er blevet udnyttet til at hvidvaske penge.

Det skriver Berlingske, der har sammen med den finske tv-station YLE og et internationalt netværk af medier har fået adgang til et stort datalæk.

Hos Nordea er de kede af sagen, fortæller Julie Galbo, der er bankens chef for risikostyring.

- Vi vil ikke misbruges til hvidvask. Det vil vi ikke nu, det ville vi sådan set heller ikke dengang, siger hun.

- Tager det ekstremt alvorligt

De mistænkelige pengestrømme mistænkes for at komme fra korruption og kriminalitet og har blandt andet forbindelser til Rusland.

Datasættet viser ifølge Berlingske, at mere end 260 skattelyselskaber og skuffeselskaber havde konti i afdelingen på Vesterport fra 2004 til afdelingens lukning i 2014.

- Det bryder jeg mig bestemt ikke om, og vi tager det ekstremt alvorligt, siger Julie Galbo.

Har I ikke sovet i timen, når det her har kunne ske i relativt lang tid?

- Vi er meget, meget kede af, at det er sket – hvis det er sket. Vi har lukket afdelingen. Jeg vil ønske, det var sket tidligere, men der er ikke så meget, jeg kan gøre nu for at ændre den dato. Det skete, da man blev opmærksom på, hvor stor en risiko, der var.

Julie Galbo er chef for risikostyring hos Nordea. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Lukningen skulle være sket tidligere

I 2014 valgte Nordea at lukke afdelingen på Vesterport, men det skulle være sket tidligere, siger bankens risikochef.

- Historisk har vi ikke været nær så gode, som vi er i dag, og det er vi virkelig kede af. Man traf en fornuftig beslutning om at lukke afdelingen i 2014. I 2019 ville det helt klart have været dejligere, hvis den beslutning var blevet truffet tidligere.

Hun fortæller, at de blandt andet nu har 1.500 mand og et robust it-system til at overvåge transaktioner, ligesom de efter sagen om Panama Papers har lukket en filial i Luxembourg og nedbragt aktiviteter i Rusland. Alligevel vil de nu tage et ekstra kig på kunderne og deres overførsler.