Nordea-topchef: Massiv fyringsrunde skal foregå over tre til fire år

- Det handler om, at vi skal udvikle en model, som skal være meget mere digital, siger Casper von Koskull om fyring af 6.000 medarbejdere.

Nordea vil de næste tre år nedbringe virksomhedens udgifter. Det kommer til at koste 4.000 ansatte og 2.000 konsulenter jobbet, (Foto: © Lehtikuva, Scanpix)

Nordea skal for alvor ind i den nye digitale tidsalder, og det betyder, at 4.000 ansatte og 2.000 konsulenter kommer til at forlade den nordiske storbank.

Det fortæller Nordeas topchef, Casper von Koskull på et pressemøde i Stockholm.

- Disse nedskæringer er en transformation mere end noget andet. Det handler om, at vi skal udvikle en model, som skal være meget mere digital, og vi skal centralisere nogle områder, siger han.

Den store sparerunde skal foregå over de næste tre til fire år, siger von Koskull på pressemødet.

- Vi har investeret mere de seneste år, end vi har gjort nogen sinde før. Det har ført til, at vi har øget vores udgifter. De næste tre år vil vi nedbringe vores udgifter. Det vil føre til færre mennesker, fordi vi opererer på en ny måde, siger han og pointerer, at han regner med, at flere banker vil gå samme vej og nedbringe antallet af medarbejdere i den kommende tid.

Den digitale udvikling er dog allerede på heftig fremmarch. Nordea har nemlig i september introduceret en såkaldt chatbot, der har svaret på 10.000 spørgsmål fra kunderne.

Og i december tager man en robot-rådgiver i brug, der kan give investeringsråd til kunderne, når de har brug for det. Det betyder, at man kan skære flere stillinger væk, men samtidigt gør det også plads til nye kompetencer i virksomheden.

- I den her periode, hvor vi afskediger medarbejdere, så rekrutterer vi også medarbejdere på andre områder. Områder, vi ikke har haft før, siger Casper von Koskull.

Han har sammen med den resterende del af ledelsen udpeget hvilke områder, hvor der skal spares, og det skal nedbringe omkostningerne med omkring en milliard euro (7,46 milliarder kroner)

FAKTA OM NORDEA

  • Nordea har i alt 31.918 ansatte.

  • Er til stede i 17 lande, herunder Danmark, Finland, Norge og Sverige.

  • Er den tredjestørste virksomhed i Norden og blandt de ti førende banker i Europa målt på markedsværdi

  • Nordeas overskud efter skat i tredje kvartal lød på 1090 millioner euro, hvilket er 58 millioner euro færre end i tredje kvartal 2016.

  • Kilde: Nordea

Hårdt ramt på børsen

Nordea kom tidligere i dag med sit regnskab for tredje kvartal i år, hvor de meldte ud, at 6.000 medarbejdere skulle forlade i koncernen, som pt. opererer i 17 lande. Det skyldtes blandt andet, at Nordeas overskud var fem procent lavere i dette kvartal sammenlignet med samme kvartal sidste år. Overskuddet var dog stadig over en milliard euro.

Nordeas pressechef, Stine Wind, fortalte, at fyringerne ville ramme alle dele af virksomheden, men at man endnu ikke kan sige, hvor mange danske medarbejdere, der skal se som om efter et nyt job.

pressemødet forsikrer Casper von Koskull, at Nordea stadig er en nordisk bank, og at man stadig vil være i både Danmark, Norge, Finland og Sverige.

- Vi er en nordisk bank, og det vil vi fortsætte med at være, siger han.

Udmeldingen fra Nordea har sendt aktien i blodrøde tal fra morgenstunden på den danske fondsbørs.

Efter få minutters handel på fondsbørsen falder Nordea-aktien med 3,9 procent til 79,30 kroner og placerer sig dermed i bunden af C20 Cap-indekset.

Sådan vil Nordea nedbringe omkostningerne

  • I alt er det ledelsens forventning, at man kan spare 900 millioner euro på en række områder.

  • 250 millioner euro skal findes ved at nedlægge flere filialer og i stedet afholde flere digitale kundemøder via internettet.

  • Man kan videre finde 150 millioner euro ved at automatisere og centralisere kreditgivningen.

  • Og så er der 400 millioner euro at hente ved at indføre en højere grad af fælles it-platforme og dermed mindre kompleksitet i it-strukturen.