Nordkoreanske hackere, pædofile og narkohandlere: Dansker følger penge-spor for FBI

Indtil for nylig kunne kriminelle risikofrit bruge kryptovaluta til at skjule og flytte store pengesummer. Men det har en dansker sat en stopper for.

(Foto: ASGER LADEFOGED © Ritzau Scanpix)

Nordkoreanske statshackere. En pædofiliring. Korrupte narkobetjente, der stjal bitcoins.

Det er bare nogle af dem, der er havnet i myndighedernes klør, efter at danske Michael Grønager sammen med sin virksomhed Chainalysis har opsporet dem for myndighederne.

De her sager får dig måske til at tænke på menneskejagt og kæmpe politiaktioner. Men det er en helt anderledes stilfærdig og nørdet metode, han og virksomheden bruger.

Virksomheden sporer nemlig de transaktioner, der laves fra en kryptovaluta-ejer til en ny.

Den teknologi, kryptovalutaer såsom Bitcoin og Ethereum baserer sig på, kaldes blockchain. Det er en kæde af koder, som hele tiden kan spores tilbage til den tidligere ejer - men altså kun med den metode, Michael Grønager har været med til at opfinde.

Michael Grønager udviklede på et tidligt tidspunkt software, der kunne analysere store mængder transaktioner med kryptovaluta sendt gennem det netværk af computere, der til sammen udgør blockchain - og på den måde finde frem til kæmpebeløb hos kriminelle, der troede, de var anonyme.

- Pludselig havde vi et kort over krypto-verdenen, hvor man kunne kigge og se ind i blandt andet Silk Roads transaktioner, fortæller Michael Grønager, der i dag er administrerende direktør i Chainalysis.

Silk Road var det første store såkaldte darknet-marked, hvor der blev solgt gigantiske mængder narkotika mod betaling i bitcoin.

- Og så behøvede vi bare én transaktion fra bagmændene for at vide navnet på en million eller måske ti millioner forskellige transaktioner, der var foregået, forklarer Michael Grønager.

Når de her transaktioner først er identificeret, så kan myndighederne fryse og beslaglægge de kriminelles konti, når de forsøger at veksle kryptovalutaerne til almindelige, gammeldags penge.

Det er den metode, Michael Grønager har lavet til en milliardforretning, der hjælper myndigheder i 30 lande verden over med at løse kriminalitet.

- Vi er de bedste i verden til at arbejde med data på blockchains. Kryptovaluta er jo ikke farligt. Det er jo godt. Vi plejer at sige, vores tagline er; building trust in blockchain, fortæller han.

Kryptovalutaer er ikke kun for kriminelle

For det er netop missionen for Chainalysis: at skabe tillid til kryptovalutaer ved at skabe orden i det vilde vesten, som især bitcoin-markedet har haft - og i høj grad stadig har - ry for at være.

- Under én procent af alle transaktioner i krypto er relateret til kriminel aktivitet. Det er jo et tal, som vi har sporet og holdt øje med, siden vi startede Chainalysis. Og hvis vi går tilbage til før 2013, var det måske omkring 40 procent. Så der var det et stort, stort problem, fortæller Michael Grønager.

Så med Chainalysis som den nye krypto-sherif i byen er der de seneste år kommet mere kontrol over krypto-markederne.

Det er blandt andet sket, efter virksomheden har hjulpet myndigheder med at spore transaktioner mellem hundreder pædofile og på den måde afsløre et omfattende netværk, der delte overgrebsbilleder af børn.

Enkelte sager vil Michael Grønager ikke kommentere på af hensyn til samarbejdet med myndighederne. Men især Chananaysis’ arbejde med at stjæle kryptovaluta tilbage fra Nordkorea fremhæver han.

- Nordkorea er et sjovt eksempel. For mere end ti procent af deres BNP er stjålne krypto-penge. Det er for eksempel Lazarus Group, som er en hackergruppe, der går ind og stjæler penge fra kryptobørser.

Væbnet med tålmodighed og deres kæmpe krypto-kort kan de med tiden følge deres spor.

- Med det kort er det muligt at finde ud af, hvad de gør, hvordan de opererer, om det er dem, der har gjort det, forklarer han.

- Follow the money - følg pengene.

FacebookTwitter