Det er gyldne tider for de danske energiselskaber.
Regnskabsåret for 2022 ser nemlig ud til at give en masse grønne tal på bundlinjen for flere energiselskaber, der melder om milliardoverskud.
Det gælder også Norlys.
Selskabet oplyser, at de sidste år er kommet ud med et overskud på 4,2 milliarder kroner før skat.
Til sammenligning var selskabets overskud i 2021 på omkring 500 millioner kroner.
Blandt andet selskabet Norlys Energy Trading, som Norlys ejer 51 procent af, har været en sand guldåre for energiselskabet.
Det er Norlys' handelsselskab, som handler med el og gas på de nordiske og europæiske børser. Her er det transportkapacitet på el og gas, der især har bidraget til den ekstraordinære indtjening, skriver selskabet.
Medarbejderes løn fordoblet
Det ottedoblede overskud har ikke kun givet koncernen ekstra mange penge på kistebunden.
Særligt medarbejderne i deres handelselskab er blevet forgyldt sidste år. Her har de 168 trading-medarbejdere gennemsnitligt fået lige over to millioner kroner i lønposen sidste år. Det er en fordobling af året forinden.
- Vi kom ind i året med et budget på 100 millioner kroner i overskud, og vi kom ud med fire milliarder. Det har udløst nogle gevinster til medarbejderne, fortæller Niels Duedahl, der er administrerende direktør i Norlys.
Tilbage i september måtte Norlys tilføje et bonusloft for flere medarbejdere for at undgå risikoen for, at medarbejderne skulle få udbetalt kæmpestore bonusser på grund af den høje vækst.
- Det er en meget lille gruppe medarbejdere, som ikke havde et loft. De øvrige medarbejdere har et loft, og det gælder også de øvrige medarbejdere i Norlys Energy Trading, siger direktøren, der gerne ville have været sagen foruden.
Netop bonusordninger er omdrejningspunktet i en sag hos Energi Danmark, hvor tre ansatte er klar til at gå i retten for at få udbetalt trecifrede millionbonusser.
Niels Duedahl vil hverken kommentere på, hvor mange medarbejdere hos Norlys, der ikke havde et bonusloft, eller hvor store bonusser medarbejderne fik udbetalt.
Han understreger også, at medarbejdernes lønniveau "vil falde drastisk" i 2023, da koncernen ikke forventer et lignende overskud fra årets energihandler.
Vil give milliardbonus til andelshaverne
Niels Duedahl forstår godt, hvis de mange lønbonusser kan skurre i ørene hos de elkunder, der denne vinter har kæmpet med at få enderne til at hænge sammen for at betale de høje regninger på el og gas.
- Det er det nemmeste i verden at kunne forstå, at det kan være svært for almindelige mennesker, der kæmper for at kunne betale el- og gasregning. Men virkeligheden er, at vi er en del af det europæiske energisystem, som over de seneste 30 år har givet os rekord lave priser på energi, siger han.
Men i stedet for at have givet de her lønudviklinger, som er blevet fordoblet på et år, hvor jeres kunders elpris har været rekordhøj, kunne man så ikke have tænkt på nogle greb, der sænkede kundernes elpriser i stedet for at hæve medarbejdernes løn?
- Det gjorde vi også. Vi udbetalte 650 millioner i rabatter til vores andelshavere sidste år. Og vi forventer at betale en milliard i rabatter til vores ejere i år, som også er en sænkning af elprisen, siger Niels Duedahl.
Direktøren mener dog, at sænkningen af elprisen kun er en løsning på den korte bane. I stedet vil investeringer i den grønne energi, være en bedre løsning for kunderne på længere sigt.
Han understreger også, at direktionen bakkes op af repræsentantskabet i Norlys, der er valgt blandt selskabets 800.000 andelshavere, og sammen med bestyrelsen er med til at sætte retningen for koncernen.
- Der var signalet meget entydigt fra hele forsamlingen, at vi skal fokusere på at bruge vores primære kapital på at bygge sol og vind.
- Det koster Norlys en milliard at give ti øre i rabat på en kilowatt time. For de ti øre kan vi bygge sol og vindenergi, der kan give 400.000 husstande grøn og billig energi. Det er en balance mellem korte rabatter og langsigtede grønne investeringer.
Norlys-koncernen betalte 935 millioner kroner i selskabskat i 2022.
Du kan blive klogere på de høje bonusser, tre medarbejdere er blevet lovet i Energi Danmark, i radioprogrammet Følg Pengene her.