Notat sår alvorlig tvivl om effekten af forhadt bordbestillingskrav

Omstridt krav giver ikke færre restaurantgæster, erkender Erhvervsministeriet selv i notat.

Når restauranterne åbner dørene i morgen tidlig, så er det ikke længere et krav, at kunderne skal bestille bord for at besøge stedet. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Du skal booke bord mindst 30 minutter før, du skal besøge restauranter, caféer og værtshuse.

Det har været et af hovedkravene for, at der igen kunne serveres kolde øl og tykke bøffer både uden- og indendørs i det danske restaurantionsliv.

Restriktionen har ifølge erhvervsminister Simon Kollerup (S) været et 'fartbump' for coronasmitten, så flere personer ville blive hjemme og nyde en øl og en bøf ved deres eget spisebord i stedet.

Og kravet om bordbestilling er blevet fastholdt trods et hårdt politisk pres siden 21. april og bliver først afskaffet i morgen.

Men nu slår et notat fra Statens Serum Institut (SSI) alvorlige skår i ministerens argumentation for at have holdt fast i reglen.

SSI har i forbindelse med de netop afsluttede genåbningsforhandlinger set på, hvad det vil betyde for coronasmitten, hvis man genåbner specifikke brancher eller fjerner restriktioner.

De har også taget 30 minutters-reglen under lup, hvor de har anmodet om tal fra Erhvervsministeriet på, hvad reglen betyder for antallet af gæster.

Ministeriet vurderer, at en afskaffelse af reservationskravet hos værtshuse og barer, fører til 50 procent flere gæster.

Men når det omhandler restauranterne og caféerne, når de frem til et helt andet resultat.

- Erhvervsministeriet skønner, at der ikke vil ske meraktivitet med lempelsen, lyder konklusionen, som dog er behæftet med 'væsentlig usikkerhed'.

Med andre ord mener selvsamme ministerium, der har kaldt reglen for 'et fartbump', ikke, at en afskaffelse af kravet vil føre til flere restaurantgæster.

'Et helt ubegribeligt forløb'

De nye oplysninger får De Konservative til at græmme sig. De har under hele forløbet plæderet for, at 30 minutters-reglen skulle sendes til de evige coronamarker, og derfor har de nu følgende salve af kritik parat:

- Analysen fra SSI viser med al tydelighed, at det var en tumpet regel. Der står endda, at reglen slet ikke påvirker aktiviteten for restauranter og cafeer. Jamen, hvorfor har vi så overhovedet haft den regel? Det har været et helt ubegribeligt forløb, siger Mona Juul, De Konservatives erhvervsordfører, i en skriftlig kommentar.

Hos restaurantbranchen er de heller ikke synderligt imponerede af den angivelige ministerielle kovending, som også kommer for sent til, at de reelt kan bruge den til noget.

- Det virker meget besynderligt, at de kommer med denne melding nu. Den vurdering kunne de vel lige så godt have kommet med for to uger siden. Det virker desværre som om, at 30 minutters reglen og vurderingen er kommet i omvendt rækkefølge, siger Torben Rosenstock, der er direktør hos brancheforeningen Danmarks Restauranter og Caféer,

Direktøren er dog glad for, at 30 minutters-reglen snart er fortid, da den har skabt store problemer hos hans medlemmer.

- Reglen har afholdt en række i branchen for at åbne. Det har også givet en række ekstra opgaver for dem, der har valgt at åbne.

Cafélivet er i gang igen i Danmark. Arkivfoto (Foto: Claus bech © Scanpix)

Horesta: Var reglen det rene gætværk?

Hos kollegerne fra hotellernes og restauranternes brancheforening, Horesta, får håndteringen af 30 minutters-reglen heller ikke et 12-tal.

Nej, den får nærmere dumpekarakter.

- Erhvervsministerens svar og SSI's konklusioner er et udtryk for, at rigtig mange af de regler og restriktioner, vi har lige nu, bygger på et meget tilfældigt eller skønnet grundlag. Med andre ord: Vi ved ikke, om reglerne har en effekt, siger politisk direktør Kirsten Munch Andersen.

Selv om Horesta er glad for, at reglen snart er fortid, så mener de, at de nye oplysninger om 30 minutters-reglen bør føre til, at man også tager de andre restriktioner under lup.

- Vi er stadig ramt af en lang række restriktioner, som på samme måde bygger på tilfældige regnemaskiner. Lad os bruge den sunde fornuft og få afskaffet de restriktioner, siger Kirsten Munch Andersen, der blandt andet nævner lukketiden klokken 23.

Hos De Konservative glæder de sig nu over, at reglen fra i morgen er afskaffet, så du for eksempel kan droppe ind på en restaurant, hvis du får lyst lige pludseligt.

Erhvervsordfører Mona Juul har dog kun hovedrysten til overs for forløbet op til afskaffelsen.

- Jeg ved ikke, om man i ministeriet havde forestillet sig, at der ville opstå tumult og slåskampe i køen til Jensen’s Bøfhus, hvis man ikke bookede bord mindst 30 minutter før. Heldigvis har vi nu afskaffet den helt, siger hun.

DR Nyheder har været i kontakt med Erhvervsministeriet, der har lovet at give et svar på vores spørgsmål.

De er dog ikke vendt tilbage inden artiklens deadline.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk