Novo: Har du 12 minutter, har vi en fyreseddel

Novo Nordisk mener, at oppositionens plan om yderligere arbejde vil føre til fyringer. Hul i hovedet, lyder det fra administrerende direktør, Lars Rebien Sørensen.

S og SF's økonomiske plan får hårde ord med på vejen af administrerende direktør i Novo Nordisk Lars Rebien Sørensen. (Foto: Reimar Juul © Scanpix)

De står der foran talerstolen, og deres reklameplakater hænger på busserne.

De to formænd Villy Søvndal (SF) og Helle Thorning-Schmidt (S) har tilbudt danskerne en økonomisk plan, En Fair Løsning.

Men deres løsning er mere hul i hovedet end egentlig fair, lyder den kontante kritik fra en af dansk erhvervslivs indflydelsesrige personer.

- Hvis danskerne skal arbejde mere, så skal vi afskedige medarbejdere. Det er jo helt hul i hovedet, lyder det fra medicingiganten Novo Nordisk' administrerende direktør Lars Rebien Sørensen.

12 minutter giver fyreseddel

Et af omdrejningspunkterne i oppositionens plan er, at danskerne skal arbejde en time mere om ugen, 12 minutter mere om dagen.

- Har du tolv minutter, så har vi en fair løsning, siger Villy og Helle på reklameplakater i det offentlige rum.

Men den holder ikke. Sandheden er nærmere, at har du tolv minutter, så har vi en fyreseddel, forklarer Lars Rebien Sørensen.

- Hvis vores medarbejdere skulle arbejde en time ekstra, vil det betyde 300 ekstra årsværk. Da vi allerede er konkurrencedygtige, skal vi jo spare de ekstra årsværk væk. Det kunne sat på spidsen blive til 300 fyringer. Det er et selvmål, siger Lars Rebien Sørensen.

Forfejlet politik

Han nøjes dog ikke med at kritisere den røde del af Folketinget. Hele måden, som der bliver ført politik på, er forfejlet.

Den praktiserede blokpolitik forhindrer nemlig, at erhvervslivet kan forudsige, hvordan tingene vil udvikle sig, og hvilke regler det skal rette sig efter.

- Oppositionen truer jo med at rulle flere vedtagne ting tilbage, hvis de kommer til magten. Der er brug for, at partierne sætter sig ned og bliver enige om, hvilken vej vi skal, siger Lars Rebien Sørensen.

Desuden ærgrer han sig over, at ingen af partierne har mod til at røre ved efterlønnen, selv om alle politikerne ifølge Lars Rebien Sørensen udmærket er klar over, at efterlønnen ikke er bæredygtig i sin nuværende form.

Helt ude i hampen

Socialdemokraternes politiske ordfører Henrik Sass Larsen mener, at kritikken af En Fair Løsning er helt hen i hampen.

- Hvis Lars Rebien Sørensen får flere arbejdstimer, så kan han jo også producere mere og ekspandere forretningen, siger Sass Larsen.

Han mener, at Lars Rebiens argumenter omkring fyringer kun giver mening, hvis han har en marxistisk eller planøkonomisk tilgang til sit firma, hvor han forventer, at der er en fast mængde absolutte ordrer og en fast mængde absoulut arbejdskraft.

- Men det ville nu undre mig, hvis en direktøren for et af landets største firmaer er marxist og ikke i stedet ser muligheden for at udnytte ekstra arbejdskraft, siger Sass Larsen og fortsætter:

- Det giver jo heller ikke mening i forhold til, at han vil af med efterlønnen og skabe arbejdskraft den vej. Er ældre arbejdskraft bedre end yngre?, spørger Henrik Sass Larsen.

Delvist enig

SF deler Lars Rebien Sørensens betragtninger om blokpolitikken.

- Selvfølgelig er den skadelig for erhvervslivet, og når vi får et mere normalt politisk klima, skal vi igen gå efter de brede, langtidsholdbare forlig, siger gruppeformand Ole Sohn (SF).

Han understreger dog, at kritikken af hans parti er forfejlet.

- Lars Rebien har ret i, at hvis vi alle arbejdede mere i dag, ville det føre til øget arbejdsløshed. Men vores forslag er jo beregnet på sitationen om tre, fire eller fem år, hvor demografiens udvikling vil efterlade os med manglende arbejdskraft, slutter Ole Sohn.

Facebook
Twitter