Novo Nordisk vandt afstemning i USA efter millionstøtte

Kursen på Novo Nordisk-aktien er steget heftigt, efter selskabet vandt folkeafstemning i USA om medicinpriser.

Topchef Lars Rebien Sørensen og Novo Nordisk har postet 23 millioner kroner i folkeafstamning i Californien om loft over prisen på medicin. En afstemning selskabet tirsdag vandt. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Danske Novo Nordisk vandt tirsdag en vigtig afstemning om medicinpriser i USA.

Sejren er kommet i hus, efter det danske medicinalfirma donerede 23 millioner kroner til en politisk kampagne. Kampagnen skulle stoppe et forslag om loft over medicinpriser, der var til folkeafstemning i Californien.

Ifølge amerikanske medier stemte 54 procent af vælgerne i Californien mod forslaget om loft på medicinpriser. Kampagnen mod forslaget har rejst op mod en milliard kroner. Det højeste beløb nogensinde i en afstemning i Californien.

DR Nyheder kunne i går afsløre den rekord-høje donation, som Novo Nordisk har givet i støtte til en kampagne for at stoppe forslaget.

- Jeg kan ikke huske, at vi før har givet et specifikt beløb af den her størrelsesorden. Det er selvfølgelig vores hensigt, at man lader være med at gennemføre den lovgivning, som vi mener vil ødelægge strukturen i priserne og rabatten i USA, forklarede Lars Rebien, administrerende direktør i Novo Nordisk.

Rolle i valgkampen

USA er det vigtigste marked for Novo Nordisk. Og nyheden om sejren i Californien har været med til at få selskabets aktie til at stige voldsomt. Så Novo Nordisk to timer efter børsen i København åbnede onsdag formiddag er steget syv procent.

Novo Nordisk blev trukket ind i det amerikanske valg af den demokratiske senator Bernie Sanders. Han kritiserede specifikt Novo Nordisk og deres konkurrent Eli Lilly for at hæve priserne på blandt andet insulin med 450 procent over en årrække.

- Det er på tide, at det amerikanske folk står op imod grådigheden hos de store medicinalfirmaer. Folk dør, blot så disse firmaer kan tjene vanvittige overskud, har Bernie Sanders i en kampagne-video for forslaget i Californien.

Novo: Vi giver rabatter

Lars Rebien fra Novo Nordisk forklarede i et interview, at han frygtede forslaget fra Californien ville brede sig til resten af USA, hvis det blev vedtaget.

Han ville ikke svare på kritikken fra Bernie Sanders. Men understregede, at Novo Nordisk giver rabatter på medicin til veteraner og sundhedsprogrammer til fattige.

FacebookTwitter