Novo-topchef: Derfor bruger vi 23 millioner på afstemning i USA

Danske Novo Nordisk er gået ind i politisk slagsmål om medicinpriser i USA med rekord-beløb.

Det er naturligt for Novo Nordisk at forsøge at påvirke lovgivningen, siger Lars Rebien Sørensen, der er øverste chef i Novo Nordisk. (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2016) (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Bag linjerne har danske Novo Nordisk spillet en særdeles aktiv rolle i et af de helt store politiske slagsmål i USA.

Den danske medicinalvirksomhed har givet 23 millioner kroner i støtte til en kampagne, der skal forhindre et loft over medicinpriser i staten Californien.

Et forslag, som topchef i Novo Nordisk Lars Rebien frygter, vil kunne sprede sig til hele USA.

- Jeg kan ikke huske, at vi før har givet et specifikt beløb af den her størrelsesorden. Når vi giver et bidrag på tre millioner dollar (23 mio. kr., red.) til kampagnen, er det, fordi vi mener, det kan have en betydelig negativ effekt på vores forretning i USA, forklarer Lars Rebien, administrerende direktør i Novo Nordisk.

Bernie Sanders' tweet

I sidste uge langede demokraternes Bernie Sanders ud efter blandt andre Novo Nordisk, som han kritiserede for at hæve priserne på deres medicin.

Den demokratiske senator Bernie Sanders har gjort for høje medicinpriser i USA til sin politiske hjertesag. (Foto: Nicholas KAMM © Scanpix)

Der kører jo en diskussion, hvor I medicinalfirmaer bliver kritiseret for at have forhøjet priserne helt urimeligt. Hvad er jeres svar til den kritik? - Jeg har ikke lyst til at kommentere Bernie Sanders’ tweet. Det må stå for hans egen regning. Vi har det udmærket med vores priser i USA, siger Lars Rebien.

Men Novo Nordisk-chefen vil godt kommentere den konkrete kampagne i Californien, som Novo Nordisk støtter med 23 millioner kroner.

- Det er selvfølgelig vores hensigt, at man lader være med at gennemføre den lovgivning, som vi mener vil ødelægge strukturen i priserne og rabatten i USA, siger Lars Rebien.

Novo: Særlig rabat

Forslaget om medicinpriser hedder ”proposition 61”, og det handler om et loft over de priser, som staten Californien køber medicin til. Det vil blandt andet berøre de sundhedsordninger, som dækker statens ansatte.

Der findes i forvejen et loft over priserne på medicin til krigsveteraner i hele USA. Tilhængerne af prisloftet vil gerne udbrede det låg over priserne til blandt andet statsansatte i Californien.

Men det er en særlig rabat, som ikke bør gælde alle, siger Lars Rebien.

- Det ville jo skævvride prisstrukturen i USA. Hvis man tager den allerbilligste pris, man kan finde i USA og siger, at det er så den pris, der fremadrettet skal gælde for alle statsansatte i USA. Det har aldrig været tiltænkt, at den her specialrabat som gives til veteraner, skulle udbredes til den generelle befolkning, mener han.

Ifølge flere eksperter er det helt usædvanligt for en dansk virksomhed, når Novo Nordisk har brugt så mange penge på kampagnen.

- Det, der er på spil for Novo, det er, hvor meget de kan tjene på markedet. Ikke bare i Californien med også på sigt i hele USA. Om de sætter medicinpriserne selv, eller om de bliver sat af andre, siger Mette Nøhr Claushøj, ekstern lektor i amerikansk politik ved Københavns Universitet.

Beløbet er da også rekordhøjt for Novo Nordisk, bekræfter Lars Rebien.

- Men det er jo ikke usædvanligt for Novo Nordisk at forsøge at påvirke lovgivning i lande vi operer i, med henblik på at få så gode industrivilkår og vilkår for vores patienter, som muligt, siger Lars Rebien.

En milliard til modkampagne

Californien er den stat, der har flest indbyggere i USA. Medicinalindustrien har samlet brugt mere end en milliard kroner til en kampagne mod forslaget. Det er ny rekord i Californien, skriver flere amerikanske medier.

Hvorfor er I imod lavere priser på medicin? - Vi er absolut ikke imod lavere priser på medicin til visse befolkningsgrupper. Vi har jo programmer i USA som sikrer at folk, der er omfattet af fattigdomsforsikring får medicin til utrolig lave priser. Og vi har tilbud, hvor vi sælger vores egen medicin gennem supermarkeder til uhyre lave priser, siger Lars Rebien.

Facebook
Twitter