Novos problemer i USA handler om milliarder af kroner

Novo-chef Lars Fruergaard Jørgensen har grund til at frygte for udviklingen på det amerikanske marked.

Novo Nordisk afventer med spænding de igangværende forhandlinger om medicinalpriserne i USA. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Det går godt i Novo Nordisk.

Den danske medicinalgigant har i dag præsenteret et halvårsregnskab med et nettooverskud på godt 20 milliarder kroner, men i samme ombæring tænder koncernchef Lars Fruergaard Jørgensen en advarselslampe og peger mod USA.

Der har præsident Donald Trump beskyldt medicinalindustrien for at være for grådig, og der er opstået et stort politisk og folkeligt pres for at gøre et indhug i priserne på medicin.

Og Novo Nordisk-chefen har grund til at være en smule bekymret, siger DR's økonomikorrespondent Casper Schrøder.

- Novo Nordisk sælger halvdelen af selskabets medicin i USA, og det drejer sig altså om milliarder af kroner.

- Det hænger jo sammen med, at overvægt og livsstilssygdomme fylder enormt meget i den amerikanske befolkning, og det er ikke et problem, der lige går over. Så det er et meget vigtigt marked for Novo Nordisk, understreger Casper Schrøder.

Der er nok ingen tvivl om, at Lars Fruergaard Jørgensen (Novos koncerndirektør, red.) kommer til at forholde sig til det juridiske slagsmål, der kan tage mange år.

Casper schrøder, dr-økonomikorrespondent

Overpriser?

Men Novo Nordisk er kommet under beskydning i USA. Vrede kunder mener, at den danske virksomhed - ligesom en række andre medicinalvirksomheder - har holdt medicinpriserne kunstigt oppe.

- Det har betydet noget, at vi er kommet i et dårligt lys på grund af prisstigninger i USA, siger Lars Fruergaard Jørgensen til DR Nyheder.

Lige nu er der syv forskellige sager mod Novo Nordisk, hvor det amerikanske retssystem skal tage stilling til, om selskabet rent faktisk har holdt priserne kunstigt oppe.

- Der er nok ingen tvivl om, at Lars Fruergaard Jørgensen kommer til at forholde sig til det juridiske slagsmål, der kan tage mange år, siger Casper Schrøder.

- Og så kan det blive et spørgsmål om, hvor mange penge Novo Nordisk kommer til at punge ud med, men også et spørgsmål om, hvordan det vil påvirke selskabets image, som ellers har været meget renskuret i mange år.