Novozymes indgår milliardaftale med Monsanto

Novozymes indgår aftale om bæredygtige løsninger til landbruget med Monsanto for 1,6 milliarder kroner.

- Med en voldsomt stigende verdensbefolkning over de næste årtier bliver vi nødt til væsentligt at øge udbyttet af vores jord uden at øge presset på miljøet, skriver Peder Holk Nielsen, administrerende direktør i Novozymes.

Novozymes har indgået et alliancesamarbejde med kemikalie- og sprøjtemiddelgiganten Monsanto.

Samarbejdet handler om forskning i mikroorganismer, der skal kunne sikre landmænd et større udbytte af deres afgrøde på en bæredygtig måde.

Ambitionen er en skønne dag at kunne levere helt nye mikrobielle løsninger til landbruget, fortæller Peder Holk Nielsen, administrerende direktør i Novozymes.

Fælles vision

- Årsagen til alliancen skal søges i en fælles vision om at bringe helt nye produkter ud i markedet, som sandsynligvis først vil have effekt i 2020 eller senere, siger Peder Holk Nielsen til Ritzau Finans.

- Det er en langsigtet ting, der også har noget kortsigtet med sig, der driver denne her alliance. Det er drømmen om, at vi i fællesskab kan lave noget, som begge parter hver for sig ville have sværere ved, fortsætter han.

Novozymes modtager 300 millioner dollar i forbindelse med aftalen. Det svarer til 1,65 milliarder kroner. I aftalen belønnes firmaet for sine kompetencer på området samt for sin fremtidige produktion til alliancen, lyder det i meddelelsen.

Alliance

Novozymes og Monsantos alliance er blevet kaldt "The Bioag Alliance". Den skal forske i, hvordan landmændene kan få mere ud af deres jord, samtidig med at de dyrker deres afgrøder på en bæredygtig måde.

Løsningen kan ifølge de to firmaer erstatte kunstgødning, pesticider og andre traditionelle gødningsmetoder.

Det sker ved at udnytte mikroorganismer som bakterier eller svampe, som kan beskytte afgrøderne mod skadedyr og sygdom samt forstærke produktiviteten og fertiliteten.

Kendt for Roundup

Amerikanske Montesanto er ellers kendt for at producere verdens bedst sælgende ukrudtsmiddel, Roundup.

Monsanto og Novozymes vil fremover dele udgifterne til forskning og udvikling. Ansvaret for markedsføring går til Monsanto sammen med "en stor del af Novozymes kommercielle organisation".

Aftalen forventes at træde i kraft i starten af 2014. Den kræver godkendelse fra de nationale konkurrencemyndigheder.

Aktien i Novozymes stiger tirsdag eftermiddag 3,8 procent til 214,60 kroner efter nyheden om aftalen.

/ritzau/