Nu begynder kampen om 600.000 danskeres arbejdsvilkår: ’Vi finder os ikke i at blive trådt på en gang til’

3F og Dansk Byggeri mødes i dag forud for næste år overenskomstforhandlinger.

- Sidste gang landede vi langt fra det, vi ønskede os. Den her gang vil vi have ændret på vores overenskomst, siger Martin Vanding, der er tømrer.

Budskabet er ikke til at tage fejl af. Selvom forhandlingerne om overenskomsten for 2020 endnu ikke er skudt i gang, er forventningerne allerede høje.

- Vi skal over at vise, at vi er parate til at slås for det, siger Martin Vanding.

Han er en af de 60 håndværkere, som klokken halv seks i morges hoppede i en bus fra Aarhus mod København.

Flere busser med fagforeningsmedlemmer er kørt til København, hvor Dansk Byggeri og 3F som startskud til forhandlingerne på byggeområdet holder pressemøde i dag.

Det er altså ikke de egentlige forhandlinger, der går i gang, men de to parter mødes for at fortælle offentligheden om deres krav.

Og det er altså her, at håndværkerne fra Aarhus tager opstilling.

- Det handler om at vise vores forhandlere og Dansk Byggeri, at vi mener det den her gang. Vi er en ordentlig flok. Vi finder os ikke i at blive trådt på en gang til, siger Martin Vanding.

De egentlige forhandlinger begynder først i det nye år. Her skal der forhandles overenskomster, som fastsætter løn- og andre arbejdsvilkår for mere end 600.000 ansatte, der arbejder i private virksomheder i Danmark.

Hør jord- og betonarbejder Nikolaj Christensen fortælle, hvad han mener er det vigtigste emne under OK20-forhandlingerne.

Fra håndværkernes side er der store forventninger til, hvad deres forhandlere skal præstere under forhandlingerne med Dansk Byggeri.

- Mindstelønnen skal op for vores udenlandske kollegers skyld. Nogle af dem går til under det halve af, hvad vi danske tømrere tjener. Det synes jeg ikke er fair, siger Jesper Skov, der er tømrer og næstformand i Tømrer- og Bygningssnedkernes brancheklub i Aarhus.

Skraldemænd, lufthavnsarbejdere, stilladsarbejdere og andre faggrupper har meldt deres ankomst. Der er også en forventning om, at offentligt ansatte fra blandt andet pædagogernes fagforening, BUPL, og Jernbaneforbundet kommer og viser deres støtte til de privatansatte som et ’tak for støtten,’ da de forhandlede overenskomst i 2018.

- Det er sindssygt fedt med opbakning fra de offentligt ansatte. Jeg glæder mig til at se og mærke deres opbakning, siger Jesper Skov.

Hør tømrer Martin Vanding fortælle, hvad han mener om, at de offentlige ansatte støtter håndværkerne ved OK20.

Opdateret klokken 15:35: Dansk El-forbund stemte ja til overenskomstaftalen i 2017 og ikke nej, som det oprindeligt fremgik af artiklen. DR beklager fejlen.