Nu er det bevist: Glade medarbejdere er de mest effektive

Vil du være mere effektiv, så se en video med sjove katte, babyer eller gør noget andet, der får dig til at grine eller gør dig glad.

Lagermedarbejder hos Mac Baren Tobacco i Svendborg Mona Madsen er top-effektiv. En høj grad af frihed i arbejdet har nemlig gjort hende til en glad og tilfreds medarbejder. (Foto: © Thomas Fischer, DR)

Glade mennesker er mere produktive. De er mere effektive og når mere.

Den sammenhæng har engelske forskere bevist med en række forsøg.

Sammenhængen mellem glæde og produktivitet gælder også på de danske arbejdspladser, siger Arbejdsmarkedsforsker fra Roskilde universitetscenter, Bent Greve.

- Når vi er tilfredse medarbejdere, så er vi mere konstruktive og mere produktive. Vi giver den en ekstra skalle, og vi synes ikke, det er belastende at gøre det, forklarer han.

Sjov video kan gøre dig effektivI et af forsøgene blev en gruppe forsøgspersoner gjort glade med en sjov video, mens andre så noget ligegyldigt, inden de løste en række opgaver.

I et andet forsøg blev en gruppe gjort glade ved at få tilbudt frugt og slik.

Konklusionen på forsøget er, at de forsøgspersoner, der blev gjort glade, inden de løste opgaverne, var 12 procent mere effektive, end dem, der ikke havde oplevet noget sjovt eller behageligt.

Glæde giver høj produktivitet

Der er en statistisk sammenhæng imellem, at de virksomheder, der har en høj produktivitet også har et godt arbejdsmiljø. Det konkluderer en række forskere i en ny forskningsrapport fra Nordisk Råd.

Et finsk studie konkluderer ligeledes, at hvis en virksomhed øger medarbejdertilfredsheden, så stiger produktiviteten.

Når folk ikke er glade på deres job, kan det på den anden side give mindre produktivitet.

- Hvis folk ikke har arbejdsglæde, og begynder at blive stressede, så falder effektiviteten. Folk kan simpelt hen ikke modtage de informationer, de skal bruge for at arbejde, og dermed begynder effektiviteten at falder, siger Effektiviseringsekspert Helle Rosdahl Lund, forfatter til bogen Work Life balance 2.0

Se mere om arbejdsglæde og effektivitet i Magasinet Penge på DR 1 klokken 21.55.