Nu er over 130 milliarder kroner i skattelylande

Danske kroner strømmer stadig til skattely. Det viser Nationalbankens seneste opgørelser. Både i 2013 og 2014 steg tilstrømningen med omkring ti milliarder kroner.

Summen af danske værdier huset i eksotiske småstater kender fortsat kun én vej: op.

I 2013 blev 123,4 milliarder kroner investeret i såkaldte Offshore Financial Centres (OFC), den tekniske betegnelse for skattelylande. Det er 13 milliarder kroner mere end året for.

Da tallene offentliggøres i efteråret, fordi regnskaberne først skal gennemgås af Nationalbanken, går der en rum tid, før tallene for 2014 ligger klar. Der er dog en supplerende statistik, som skønner, at endnu 7,8 milliarder kroner i 2014 formodes at være tilført skattelylande.

I 2004 blev 23 milliarder kroner investeret i OFC, så tallet er femdoblet på ti år.

OFC er en fællesbetegnelse for 30 små stater med små skattesatser, som tiltrækker store udenlandske investorer. Listen opdateres løbende af den Internationale Valutafond.

Næsten ti milliarder i 2014

At værdien af investeringer i skattelylande bevæger sig næsten lodret op, bekymrer Lars Koch, politisk chef hos udviklingsorganisationen IBIS.

- Jeg synes, det er stærkt bekymrende, fordi det er i en periode, hvor der samtidig er lavet mange tiltag i Danmark og internationalt mod skattely. Når penge når ud til de her steder, er det ikke bare den lave skat, som kan være et problem. Det er hemmeligheden og uigennemsigtigheden, som hjælper skatteunddragere og kriminelle, siger han.

Ifølge kvartalsoversigten over kapitalbevægelser, har 2014 også været et år med store kapitalbevægelser til skattelylande. Tallet er ikke præcist, men ifølge Nationalbanken er det en god indikator på, hvilken vej vinden blæser. Af statistikken fremgår det, at yderligere 7,8, altså 131,2 milliarder kroner, i 2014 formodes at være tilført skattelylande.

Dobbeltbeskatning eller ingen beskatning

Lars Koch vil nødigt spekulere i, hvor stor en del af disse - over 130 milliarder kroner - der er ulovlige og skatteunddragende.

- Hvis du spørger en kapitalfondsejer eller et selskab, der gerne vil skaffe penge til en investering - for eksempel Dong, siger de: "Vi bliver nødt til at lægge vores holdingselskab i skattely, fordi det betyder, at vores investor undgår dobbeltbeskatning." I praksis betyder det ofte også dobbelt-nontaxation. Det er legitimt nok at lægge sit holdingselskab i skattelylande. Det kan så være af mere eller mindre illegitime årsager.

Sikkert er det, at den danske statskasse går glip af store beløb. Men det kan også være modtageren af beløbet, som rammes af skattelyfinden, fortæller Lars Koch:

- Hvis nu et dansk selskab investerer i Kina gennem et selskab på Caimanøerne eller Luxembourg, er det ikke nødvendigvis Danmark, som går glip af det. Men når en dansk koncern eller kapitalfornd aktivt bruger skattely til skattetænkning, så vil de holde investeringerne i skatteneutrale lande i stedet for at hente overskuddet hjem til Danmark. Så man kan undgå at betale i skat i Danmark ved at holde dem i et OFC eller trække pengene ud på andre måder.

Forslag: Skattely skal blacklistes

Lars Koch mener, regeringen har gjort, hvad den kunne for at sætte prop i kapitalstrømningen mod skattely.

- Helt tilbage fra Troels Lund Poulsen (tidligere V-skatteminister, red.) har skiftende skatteministre i stigende grad krævet en stærk indsats, og der er meget få flere ting, som Danmark kan gøre.

Men tallene taler deres tydelige sprog. Der er kun én ting at gøre, mener Lars Koch. Og den løsning har statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) faktisk allerede luftet:

- I en tale den 22. maj 2013 sagde statsministeren, at vi bliver nødt til at se på at sortliste skattelylande. Men så længe rige lande ikke er villige til at lave en sortlistning, vil der være sorte huller i økonomien og hemmeligheder og fuskerier, der går uden om fællesskabet, siger Lars Koch.

U-lande også ofre

Koch fortæller, at mellem 52.800 milliarder kroner og 204.600 milliarder kroner er i skattely. Til sammenligning er det danske bruttonationalprodukt på 1500 milliarder kroner om året.

- Det er et sted mellem de to tal. Det mindste kommer fra OECD, det største estimat er lavet af Tax Justice Network.

Det er særligt udviklingslande, som er ofre i skattelyfinden, fortæller Lars Koch, der er meget optaget af skattely-diskussionen og ikke mindst, hvordan det påvirker u-landenes økonomier.

- Vi ved, at udviklingslandene bliver snydt, så det driver. Selskaber og korrupte politikere flytter ulandsstøtte og andet til skattely. Det fik man for eksempel ud af HSBC-lækagen, hvor 666 milliarder kroner i ly blev lækket. Der ligger beregninger på, at bare seks-syv udviklingslande er gået glip af 10 milliarder dollars, fortæller Lars Koch.

https://www.youtube.com/watch?v=OqQk7kLuaK4&rel=0