Nu får børnefamilier sværere ved at købe bolig i byerne

Skrappere krav til økonomien vil gøre det sværere at låne penge til boligkøb i storbyerne

Finanstilsynets direktør Jesper Berg vil gerne undgå en ny boligboble. Så nu strammes kravene til lånere. (Foto: Finn vest Christensen © Dr)

Drømmen om at blive ejer af en lejlighed eller et hus i enten Aarhus eller Københavnsområdet må forblive en drøm for nogle børnefamilier og førstegangskøbere. For fremover bliver det sværere at få lov til at låne penge til boligkøb i netop de områder.

Myndighederne er nemlig på vej med en ny vejledning, der skærper kravene til boligkøbernes økonomi.

- Den kommer til at ramme de unge, den kommer til at ramme førstegangskøberne, og den rammer dem, der ikke har en stor opsparing med eller nogle rige forældre i baglommen, siger Curt Liliegreen, der er direktør i Boligøkonomisk Videncenter.

Mere luft i økonomien

I dag skal du som tommelfingerregel have råd til at sidde med et fastforrentet lån for at blive godkendt til et boliglån. Og du skal have fem procent af købssummen klar som udbetaling. Med den nye vejledning stilles der yderligere krav til din økonomi, hvis du enten ønsker et boliglån med en fleksibel rente eller et lån, der er fire gange større end din årsløn.

Du skal bl.a. have råd til at afdrage på et lån med mindst 4 procent i rente og kunne klare, at din bolig mister værdi.

Vil undgå ny boligboble

Sporene fra finanskrisen skræmmer. Her led mange tab på boliger, der var blevet pumpet godt op i pris i årene op til krisen, for så pludselig at styrtdykke i værdi. - Hvis man kommer derud, hvor man skal på tvangsauktion og hvor banken lider tab, og man selv er ude i nogle forfærdelige oplevelser; det er jo det, man prøver at undgå med det her, siger Jesper Berg, der som direktør i Finanstilsynet er ansvarlig for den nye vejledning.

Det er de hastigt stigende boligpriser i hovedstadsområdet og i Aarhus og det lave renteniveau, der får ham til at reagere. Boligejerne skal have råd til, at renten stiger og boligpriserne falder.

- Vi håber, at effekten bliver en mere fornuftig kreditgivning, end den vi så op til finanskrisen, siger Jesper Berg.

Der er mere om konsekvenserne af de nye krav til boligejeres økonomi i magasinet Penge DR1 i aften kl. 21.55