Nu får børnefamilier sværere ved at købe bolig i byerne

Skrappere krav til økonomien vil gøre det sværere at låne penge til boligkøb i storbyerne

Finanstilsynets direktør Jesper Berg vil gerne undgå en ny boligboble. Så nu strammes kravene til lånere. (Foto: Finn vest Christensen © Dr)

Drømmen om at blive ejer af en lejlighed eller et hus i enten Aarhus eller Københavnsområdet må forblive en drøm for nogle børnefamilier og førstegangskøbere. For fremover bliver det sværere at få lov til at låne penge til boligkøb i netop de områder.

Myndighederne er nemlig på vej med en ny vejledning, der skærper kravene til boligkøbernes økonomi.

Kort om ny vejledning til kreditvurdering

Gælder kun i vækstområder:
Det er lige nu Købehavn og omegnskommuner og Aarhus.

Luft i økonomien:
Godkendelse til boliglån med variabel rente kræver, at man har råd til at betale af på et fastforrentet lån med en rente, der ligger et procentpoint over gældende niveau. Dvs. minimum 4 procent.
Købere af andelsboliger skal have råd til fællesudgifter, selvom renten stiger på andelsboligforeningens gæld til minimum 4 procent.

Mere værdi end gæld:
Boligkøbere, hvis gæld overstiger fire gange deres årsindkomst, skal have råd til, at boligpriserne falder. Boligens værdi og den øvrige formue skal tilsammen være mere værd end gælden, selvom boligen mister 10 procent af sin værdi.

Livrem og seler:
Boligkøbere, hvis gæld overstiger fem gange deres årsindkomst, skal have råd til, at boligpriserne falder mere. Boligens værdi og den øvrige formue skal tilsammen være mere værd end gælden, selvom boligen mister 25 procent af sin værdi.

Købt eller solgt
Skriver man under på en købsaftale, før den nuværende bolig er solgt, skal man have luft nok i økonomien til at betale boligudgifter begge steder i minimum et halvt år.

Kilde: Finanstilsynet

- Den kommer til at ramme de unge, den kommer til at ramme førstegangskøberne, og den rammer dem, der ikke har en stor opsparing med eller nogle rige forældre i baglommen, siger Curt Liliegreen, der er direktør i Boligøkonomisk Videncenter.

Mere luft i økonomien

I dag skal du som tommelfingerregel have råd til at sidde med et fastforrentet lån for at blive godkendt til et boliglån. Og du skal have fem procent af købssummen klar som udbetaling. Med den nye vejledning stilles der yderligere krav til din økonomi, hvis du enten ønsker et boliglån med en fleksibel rente eller et lån, der er fire gange større end din årsløn.

Du skal bl.a. have råd til at afdrage på et lån med mindst 4 procent i rente og kunne klare, at din bolig mister værdi.

Vil undgå ny boligboble

Sporene fra finanskrisen skræmmer. Her led mange tab på boliger, der var blevet pumpet godt op i pris i årene op til krisen, for så pludselig at styrtdykke i værdi.

- Hvis man kommer derud, hvor man skal på tvangsauktion og hvor banken lider tab, og man selv er ude i nogle forfærdelige oplevelser; det er jo det, man prøver at undgå med det her, siger Jesper Berg, der som direktør i Finanstilsynet er ansvarlig for den nye vejledning.

Det er de hastigt stigende boligpriser i hovedstadsområdet og i Aarhus og det lave renteniveau, der får ham til at reagere. Boligejerne skal have råd til, at renten stiger og boligpriserne falder.

- Vi håber, at effekten bliver en mere fornuftig kreditgivning, end den vi så op til finanskrisen, siger Jesper Berg.

Der er mere om konsekvenserne af de nye krav til boligejeres økonomi i magasinet Penge DR1 i aften kl. 21.55