Nu har desperat frisør fået hjælp fra banken

Danske Bank med ny melding: Lukningstruet frisørsalon får hjælp alligevel.

Danske Bank har udvidet Dorte Holks kassekredit med 100.000 kroner, så hun kan udbetale løn i april. (Foto: Palle Peter Skov)

Vi skal nok hjælpe alligevel.

Sådan lød beskeden mandag eftermiddag fra Danske Bank til Kolding-frisøren Dorte Holk.

- Jeg er lettet. Det betyder at jeg kan betale løn til mine medarbejdere til den første, siger Dorte Holk til DR.

Siden forbuddet mod at gå til frisøren trådte i kraft onsdag den 18. marts, har Dorte Holk set ned i et hul i kasseapparatet, som bare er vokset og vokset.

Til DR fortalte hun mandag, at hun kort før corona-epidemien lukkede landet ned, betalte 257.000 kroner ind i halvårlig moms.

En overførsel, der trak veksler på kassekreditten på 280.000 kroner.

Den belastede kassekredit var ikke noget problem, lige indtil coronatiltagene ramte, og hun i sidste uge blev beordret til at lukke forretningen. For med det forsvandt kunderne og dermed de penge, hun skal bruge for at betale lønninger til den første april.

Mangler hjælp

Dorte Holk kan få hjælp fra de erhvervspakker med støtte til selvstændige, der blev præsenteret i sidste uge, men der kan hurtigt gå en måned, inden pengene bliver udbetalt.

Derfor har hun akut brug for penge, fordi hun mangler 100.000 kroner til lønninger, som skal falde i næste uge.

Men Danske Bank ville i første omgang ikke gå med til at forhøje kassekreditten fra de nuværende 7,6 procent af omsætningen til 15 procent. Den krævede blandt andet at se et årsregnskab, som ifølge Dorte Holk først bliver færdigt om et par måneder.

- Bankens opførsel er under al kritik. Jeg har skrevet til dem og kontaktet dem og sagt, at hvis jeg ikke får forhøjet min kassekredit i denne uge, så er jeg mere eller mindre færdig. De har mit hus, de har mine pension, så der er nul risiko ved at låne mig de penge. Men det vil de ikke, sagde Dorte Holk mandag morgen.

Men mandag over middag blev hun ringet op af en medarbejder i Danske Bank.

- De har sagt god for en kassekredit på 100.000 kroner, lige hvad jeg har brug for. Det er til nul kroner i gebyr, og 4,85 procent i rente, så det er super glædeligt, siger Dorte Holk og forklarer, at den udvidede kassekredit betyder alverden for hende.

- Det betyder, at jeg kan være ansvarlig for mine syv medarbejdere, betale dem løn, og det betyder, at jeg undgår en konkurs.

Med medierne i ryggen

Selvom hun er glad, for at der blev fundet en løsning, synes hun, at behandlingen af hende har været ’nedværdigende’. Samtidig er hun overrasket over, at hendes historie pludselig endte med at blive en brik i det politiske spil mellem politikerne og bankerne.

- Jeg tænker, at hvis jeg ikke havde haft medierne i ryggen, var der ikke sket noget som helst. Så jeg sidder med en glad følelse, men også med en følelse af afmagt over, at der skal så meget til for at få sølle 100.000 kroner af sin bank, siger Dorte Holk.

Danske Bank har ikke ønsket at stille op til interview, efter at banken har bevilget Dorte Holk en ny kassekredit.

I morges sagde chefen for Danske Banks erhvervsforretning, Niels Bang-Hansen:

- Vi har måske nok været en lille smule for grundige i Dortes sag, så jeg kan godt forstå, hvis hun synes, vi har været lidt for omstændelige i hendes situation.

Samme besked fik Dorte Holk i forbindelse med udvidelsen af kassekreditten.

- De skriver direkte til mig, at de beklager, at dialogen har været for omstændelig fra deres side, siger Dorte Holk.

Finanstilsynet har helt ekstraordinært accepteret, at bankerne kan forlænge kreditter og yde lån til sunde kunder, uden at bankerne, som reglerne ellers foreskriver, skal nedskrive på kunderne.

Bankernes brancheorganisation, Finansdanmark, har dog varslet, at mange virksomheder vil bukke under som konsekvens af corona-epidemien.