Nu kan du bruge mobilen i udlandet uden ekstraregning: Det skal du være opmærksom på

Fra i dag er afgifterne for roaming i EU-lande afskaffet. Der er dog flere ting, du skal vide, inden du rejser.

Nu skal du ikke længere bekymre dig om en ekstra udgift for at bruge mobilen i udlandet. (Foto: CHRISTIAN HARTMANN © Scanpix)

Nu behøver du ikke længere slå mobildata og roaming fra på telefonen, når du stiger på flyet sydpå eller kører over Øresundsbroen og den tyske grænse.

I dag træder en ny EU-lovgivning i kraft, der afskaffer roamingafgifterne. Det betyder som udgangspunkt, at kunderne ikke længere skal betale mere for at tale, skrive sms’er eller browse på nettet på mobilen, når de er i udlandet.

Der er dog visse begrænsninger i de nye regler, som du som kunde, skal være opmærksom på.

Herunder giver Jakob Willer, direktør for Teleindustrien, brancheforeningen for danske teleselskaber, tre gode råd du kan bruge, før du bruger mobilen i udlandet.

1. Få tjekket dit abonnement

- Det handler som kunde først og fremmest om at få tjekket, om man har et abonnement, der kan bruges i udlandet. En del af abonnementerne, særligt de rigtig billige, kan man ikke længere bruge i udlandet. Så få tjekket om det kan bruges, siger Jakob Willer.

2. Fortsat forbrugsgrænse

- Der er stadig forbrugsgrænser på abonnementerne. Det betyder, at man ikke bare kan bruge løs af data. På et tidspunkt rammer man en grænse, og så kommer der betaling på, hvis man ønsker at bruge mere data. Forbrugsgrænsen varierer fra selskab til selskab, og hvilket abonnement man har. Men det er en mindre del af dit samlede abonnement, du kan bruge i udlandet, siger Jakob Willer.

3. Gælder kun i EU-lande

- De nye regler gælder kun i EU, så rejser man uden for EU, er der stadig risiko for at få en meget høj regning. Der skal man også være opmærksom på, at man ikke kan bruge løs af data. Det gælder for eksempel i Tyrkiet. Så rejser man på sommerferie til Tyrkiet, skal man være opmærksom på, de nye regler ikke gælder her, siger Jakob Willer.

Prisstigninger på abonnementer

Mange mobilkunder er allerede blevet gjort opmærksom på, at de nye EU-regler betyder, at prisen på flere af abonnementerne hos teleselskaberne stiger.

Det er der ifølge Jakob Willer god grund til.

- Man har politisk besluttet, at det ikke længere er muligt for teleselskaber at tage betaling for roaming i udlandet. Problemet er, at der stadig er en betaling til det udenlandske teleselskab, som stiller nettet til rådighed, fortæller Jakob Willer.

Prisstigningen er tidligere blevet kritiseret blandt andet af Forbrugerrådet Tænk, der også opfordrede til at kigge abonnementet igennem en ekstra gang.

- De fleste forbrugere betaler for langt flere data, end de egentlig har brug for, så der kan være penge at spare, siger Vagn Jelsøe, vicedirektør for Forbrugerrådet Tænk.

I grafikken herunder kan du se, hvordan de nye regler har påvirket priserne hos de danske teleselskaber:

Facebook
Twitter