Nu kan du downloade det nye coronapas: Se fordele og ulemper ved at skifte til den nye app

Fredag morgen blev den nye app Coronapas tilgængelig i App Store og Google Play.

Det er IT-virksomheden Netcompany, der har udviklet det nye coronapas. (Foto: © Illustration: Sandra Bertelsen)

Siden februar har IT-virksomheden Netcompany arbejdet på at udvikle et digitalt coronapas med oplysninger om vaccinationsstatus, testsvar og tidligere smitte.

Appen som ganske enkelt hedder Coronapas er blevet færdig og lanceres i App Store og Google Play i dag.

Det er Sundhedsdatastyrelsen og Digitaliseringsstyrelsen, der står bag appen.

I forbindelse med udvikling af appen har der desuden været nedsat et advisory board med repræsentanter fra Dataetisk Råd, Cybersikkerhedsrådet samt Københavns Lufthavne, Tivoli og Divisionsforeningen, som løbende er kommet med råd om anvendelighed, håndtering af data og sikkerhed, oplyser digitaliseringsstyrelsen.

Appen er blevet udviklet efter, et flertal i Folketinget i marts vedtog, at et coronapas skulle være nøglen til en genåbning af Danmark.

Siden slutningen af marts har det været muligt at tilgå et simpelt coronapas på sundhed.dk og i appen MinSundhed. Så hvorfor skal du overhovedet overveje at downloade endnu en app og skifte til det nye coronapas?

DR Nyheder har fået it-iværksætter og -sikkerhedsekspert Peter Kruse til at gennem fordele og ulemper ved det nye coronapas.

Hvad kan den nye app, som MinSundhed ikke kan?

Når man downloader coronapasset, får man adgang til en side bestående af en QR-kode og en bjælke, der er grøn, hvis coronapasset er gyldigt.

Når man viser coronapasset til cafépersonale, museumsvagter eller sin frisør, kan de altså se, om passet er gyldigt, men ikke om det skyldes, at man er vaccineret, nytestet eller har været smittet.

De, der aflæser appen kan heller ikke umiddelbart se ens navn eller andre oplysninger, og de skal ikke selv stå og regne på, hvornår et testsvar er gyldigt. Det viser QR-kodens grønne farve.

– Nu har man en QR-kode, hvor man nemt og hurtigt kan se, om coronapasset er gyldigt. Man slipper også for at vise navn og årsag til coronapassets gyldighed til fremmede, siger Peter Kruse.

Derudover er han dog ikke synderligt begejstret for den nye løsning:

– Den største forskel fra MinSundhed er, at coronapasset nu er blevet en reel app og ikke bare et dokument. Andet er der faktisk ikke i det, der er ikke umiddelbart nogen teknisk forskel, siger han.

Peter Kruse pointerer desuden, at der findes en håndfuld falske versioner af coronapas-apps. Inden man downloader en ny coronapas-app skal man derfor være opmærksom på, at det er Sundhedsministeriet, der står som udgiver.

Skal du ud at rejse, er der god grund til at downloade den nye app

Det nye coronapas har to grundindstillinger: Danmark og Udlandsrejse.

Skifter man til udlandsrejse, vises en ny QR-kode og yderligere oplysninger om testsvar, vaccinationer og tidligere smitte.

Denne del af appen lever op til de europæiske krav for et coronapas og kan bruges i udlandet.

– Den største fordel ved den nye app er helt klart, at man kan bruge den i udlandet også, da den også taler sammen med de andre europæiske løsninger, siger Peter Kruse.

En fælles europæisk løsning for coronapas forventes at være klar i juni.

  • Appen består primært af en QR-kode og en farve, der indikerer, om coronapasset er gyldigt. (Foto: © screenshot)
  • Appen indeholder to grundindstillinger. Vælges Udlandsrejse lever coronapasset op til de europæiske standarder og kan benyttes i udlandet. (Foto: © screenshot)
1 / 2

IT-ekspertens dom over coronapasset

Peter Kruses anbefaling af det nye coronapas er mildest talt lunken, og han kommer ikke selv til at downloade den nye app.

– Den funktionalitet, jeg ønsker, ligger allerede i MinSundhed, og jeg har ikke umiddelbart planer om at skulle ud at rejse, siger han og tilføjer:

– Coronapasset her er både for dyrt og kommer for sent. Vi er allerede godt i gang med vaccinationsudrulningen, og så har det været utrolig dyrt at udvikle en løsning, som vi faktisk allerede havde i forvejen med MinSundhed. Jeg har svært ved at se appen som andet end spild af skattekroner.

Peter Kruse kritiserer også, at det er forholdsvis let at snyde med coronapasset ved enten af affotografere et gyldigt coronapas eller låne en gyldigt pas af en ven.

– Man har tænkt appen som en løsning, som man ikke nødvendigvis skal fremvise ID sammen med. Det kan for mig at se være et problem, da det alt andet lige ville mindske risikoen for snyd, hvis det var sådan, at man også skulle dokumentere, at man er den, man giver sig ud for at være, når man fremviser sit coronapas, siger han.

Senere i dag afholder finansminister Nicolai Wammen (S) pressemøde om det nye coronapas.