Nu kan du få afdragsfrie boliglån med historisk lav rente

Fire kreditforeninger tilbyder nu et boliglån med lavere rente. Men det kan ikke betale sig for alle.

Man skal ikke vælge afdragsfrihed bare for at vælge det, for man betaler også for det. Når man ser over længere tid, er et lån med afdragsfrihed dyrere end et lån med afdrag, siger Totalkredit. (Foto: Martin Ballund © Scanpix)

Renterne på boliglån bliver ved med at falde.

Nu lancerer Totalkredit, Nykredit, Nordea Kredit og Realkredit Danmark danmarkshistoriens billigste fastforrentede boliglån med ti års afdragsfrihed.

Den faste rente er 1,5 procent, og det 30-årige lån får en kurs på omkring 95.

- Netop som vi troede, at renterne ikke kunne blive lavere, er vi nu vidne til åbningen af den laveste kupon på en 30-årig afdragsfri obligation nogensinde, skriver Realkredit Danmark i en pressemeddelelse.

Samme tone anlægger Nordea i sin meddelelse om at tilbyde lånet.

- Det er vildt, at vi endnu engang står med en renterekord. Også selv om vi har prøvet det nogle gange før. Det er ikke mange renteprognoser, der havde forudset, at det i dag ville blive muligt få et 30-årigt lån med 10 afdragsfrie år til en rente på 1,5 pct, hedder det.

Ingen roser uden torne

Når renten når ny bundrekord, skyldes det uro på de internationale finansielle markeder, fortæller Jeppe Borre, der er chefanalytiker i Totalkredit.

- Renterne har været ekstremt lave i en lang periode efterhånden, men på det allerseneste har der været en del finansiel uro på markederne, som blandt andet har fået centralbankerne i Europa og USA til at være mere forsigtige, og det har altså fået renterne til at gå nedad.

Det nye lån kan virke tillokkende for kommende og nuværende boligejere, men der er god grund til at tænke sig om, før man konverterer eller optager lån af den nye låntype, siger Jeppe Borre.

- Når vi taler om lånevalg i boligen, så vil der altid være fordele og ulemper - med andre ord er der aldrig roser uden torne.

Den største fordel ved den nye låntype er ifølge Jeppe Borre, at man kender sin rente 30 år ud i fremtiden.

På den anden side er der visse risici og udgifter forbundet med afdragsfrie lån, forklarer chefanalytikeren.

- Man skal ikke vælge afdragsfrihed bare for at vælge det, for man betaler også for det. Bidragssatsen er højere, og der er et kurstab forbundet med det. Så når man ser over længere tid, er et lån med afdragsfrihed altså dyrere end et lån med afdrag, siger Jeppe Borre.

Kurstab dækker over, at gælden bliver højere end de penge, man får udbetalt. Har lånet kurs 95, som det nye lån har, vil man altså tabe 50.000 kroner per lånt million.

Det vender måske snart

Hvis man vil drage nytte af den rekordlave rente, skal man måske ikke tøve for længe.

Jeppe Borre vurderer, at renterne snart vil begynde at stige igen.

- Vi taler jo om historisk lave renter, og jeg ser også, at renterne begynder at vende rundt.

Man skal dog ikke frygte, at renterne stiger eksplosivt, siger han.

- Jeg forventer langt fra, at renterne vil galopere afsted og bare stige i raketfart, men jeg ser en opadgående pil, og i udgangen af 2019 forventer jeg, at vi nærmere ser 2 procents eller måske endda 2,5 procents lån og ikke længere 1,5 procents.

- Historikken vidner dog om, at renteprognoser er en svær kunst og på ingen måde en sandhed at gå ud fra, konstaterer han.