Nu kan du tage islamiske lån uden renter

Nu bliver det muligt at tage rentefri løn i Danmark. En ny dansk virksomhed tilbyder de såkaldte sharialån, som er i overensstemmelse med islam.

Lån, der er i overensstemmelse med islam, kommer nu også i Danmark. (© Stock.xchng)

Tag et lån, men betal ikke renter. Det tilbud kommer snart ud på det danske finansmarked. En ny dansk finansvirksomhed målretter produkterne efter islamisk lov, og det betyder nul renter.

Ifølge islam må muslimer nemlig ikke tjene penge på penge uden risiko. Derfor er det ikke tilladt at modtage renter, og det har gjort finansieringen at eksempelvis et boligkøb vanskeligt for herboende muslimer.

I overensstemmelse med islam

Et nyt dansk finansieringsinstitut, Amanah er målrettet mod islamiske kunder og tilbyder finansiering, der ikke strider mod islam. Det skriver Finansforbundets magasin, "Finans".

Niels Mølgaard er manden bag finansieringsinstituttet, der i begyndelsen af 2008 åbner dørene for kunderne på Kgs. Nytorv.

I Danmark bor der omkring 200.000 muslimer. Ejendomsmæglerkæden Home vurderer, at 30.000 af dem er potentielle boligejere.

- Markedet er stort nok til, at vi mener, at vi kan få noget ud af det og skabe en sund business, siger Niels Mølgaard til Finans.

Især til boligkøbere

Amanah, der kan oversættes til "tillid", vil i første omgang koncentrere sig om finansiering af boligkøb. Med tiden regner man med, også at kunne klare andre former for finansiering, men nogen egentlig bank bliver Amanah aldrig.

- Vi har en del andre produkter på vej, men det tager tid at udvikle dem fuldt ud, så de er fuldstændig overensstemmelse med sharia, siger Niels Mølgaard.

Selv om målgruppen er veldefineret, så er alle andre kunder end muslimer også velkomne i Amanah.

- Vi forskelsbehandler ingen. Vores lån er tilgængelige for alle uanset deres religion, siger Niels Mølgaard.

Professor: Ikke godt kundegrundlag

Peter Nannested, der er professor i offentlig politik ved Aarhus Universitet, levner ikke markedet for islamiske bankprodukter store chancer herhjemme.

- I 2004 lavede vi en undersøgelse via Danmarks Statistik blandt de fem største muslimske indvandrergrupper herhjemme. De vise, at to tredjedele af de muslimer, som religionen betød meget for, tjente under 200.000 kroner., og deciderede lavindkomstgrupper forekommer mig ikke at være et særligt attraktivt kundegrundlag for bankforretninger, siger han til Finans.