Nu lyder startskuddet snart: Skal du have penge tilbage i skat?

Hjemmearbejde kan have haft en påvirkning på din årsopgørelse.

Nu er det snart muligt at se, om du skal have penge tilbage i skat eller ej(Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Det er en kendt øvelse for de fleste danskere. Du sidder i spænding på Skats hjemmeside og håber på det bedste. Skal du have penge tilbage eller skylder du til statskassen?

Mandag åbner Skattestyrelsen officielt for slusen til danskernes årsopgørelser.

Det kan dog være, at du allerede tidligere kan komme til at smugkigge. De forgangne år har Skattestyrelsen nemlig åbnet op for årsopgørelsen et par dage inden for at teste systemet.

Du skal dog kun tjekke din opgørelse i løbet af weekenden, hvis du har tålmodighed nok. Sidste år tjekkede næsten 2,8 millioner danskere deres årsopgørelse den første weekend, og det kan give timelange ventetider.

Man skulle være særlig opmærksom sidste år, da corona kunne præge ens opgørelse i form af forøget hjemmearbejde. Og i år er ingen undtagelse.

- I år betyder corona mindre. Men man skal samtidig huske, at det er for 2021, og der var corona rigtig afgørende især i det første halvår, så helt uden betydning er det ikke, siger privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm.

For mange kan skat og forskudsopgørelse være en forvirrende sag, der er svær at sætte sig ind i.

Derfor er her en samlet række punkter, der er gode at have i baghovedet, når du kigger på dine røde eller grønne tal. Når tiden er inde, kan du tjekke din årsopgørelse her.

1

Have hjemmearbejdet i baghovedet

Tager du bilen eller det offentlige på arbejde normalt?

Så skal du være ekstra opmærksom, når du tjekker din opgørelse.

For de, der pendler mere end 12 kilometer til arbejde hver vej, har ret til et kørselsfradrag. Fradraget gælder dog kun de dage, man har taget turen til arbejde, for der er intet at fradrag at hente, hvis man bliver på hjemmekontoret.

Mange mennesker sad derhjemme og arbejde i 2021. Først i december 2021 faldt niveauet for hjemmearbejde til det, vi kendte før corona. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Derfor skal du have dine hjemmearbejdsdage i baghovedet. For ligesom i 2020 var der en del danskere, som arbejdede hjemmefra i 2021.

- Sidste år var der nok en del flere, der arbejdede hjemmefra, og det kan betyde, at du ikke skal have helt så meget i kørselsfradrag, som du måske er vant til, siger Louise Aggerstrøm.

Du skal dog ikke snyde dig selv for penge. Derfor er det vigtigt, at du indberetter de dage, du rent faktisk har pendlet til arbejde.

- Den største kilde til fejl er kørselsfradraget. Du og skattemyndighederne er ikke helt enige om, hvor mange dage du har kørt til arbejde. De kommer med et bud, men det kan godt være, at det ikke stemmer overens med virkeligheden, siger hun.

Også Skattestyrelsen minder om, at pendlerne for andet år i træk selv skal huske oplyse om fradraget. Flere end 1,1 mio. pendlere i hele landet gjorde i 2020 brug af kørselsfradraget.

- Kørselsfradraget er det fradrag, der bruges oftest på tværs af hele landet, og det betyder en del i det samlede resultat af årsopgørelsen. Derfor lyder der også en klar opfordring til, at borgerne husker at indtaste deres oplysninger, så de får et korrekt fradrag, lyder det fra underdirektør i Skattestyrelsen, Jan Møller Mikkelsen.

Skattestyrelsen oplyser, at der vil være fokus på kørselsfradraget. Ved begrundet mistanke kan styrelsen eksempelvis kontakte din arbejdsgiver for at høre, om du rent faktisk er mødt på arbejde så ofte, som du har angivet.

2

Du har fået ekstra penge

Henover 2021 har vi har fået ekstra penge i hænderne, og det er der flere årsager til.

Derfor skal man have tungen lige i munden, når man klikker ind på sin opgørelse.

- Der er flere, som har fået en højere indkomst sidste år på grund af feriepenge. Samtidig er mange kommet i arbejde, siger Louise Aggestrøm.

I 2021 fik du mulighed for at få udbetalt de sidste to uger af dine indefrosne feriepenge. I efteråret 2020 fik de danske lønmodtagere mulighed for at få udbetalt de resterende tre uger. (Foto: © Kristian Djurhuus, Ritzau Scanpix)

I 2020 fik danskerne lov til at hæve tre uger af deres indefrosne feriepenge, og sidste år åbnede politikerne så op for, at man kunne indkassere de resterende to uger.

Feriepengene tæller som indkomst. Dermed kan de give et skattesmæk, hvis du for eksempel er røget over topskattegrænsen.

- Normalt er der flere, der skal have penge tilbage, end der er folk, der skal betale. I år kan det dog godt være, at der ikke er helt så mange, der skal have penge tilbage som normalt, siger Louise Aggerstrøm.

3

Stor livsbegivenhed i 2021? Vær opmærksom

Igennem et liv er der mange oplevelser, op og nedture og store begivenheder.

Selvom man nok ikke har skat i tankerne, når de sker, kan de have betydning.

- Man skal sætte sig ned og overveje, hvilke store ting der er sket i ens liv sidste år. Det kan være, at du har købt et hus, skiftet job eller er blevet skilt, siger Louise Aggerstrøm, privatøkonom i Danske Bank.

Man bliver sambeskattet fra det år, man bliver gift. (Foto: © Signe Goldmann, Ritzau Scanpix)

- Der er mange ting, der kan have indflydelse på din skat. Og det er typisk de store livsbegivenheder, der giver anledning til, at man skal rette til, siger hun.

Hvis du er så uheldig at se røde tal, når du logger på, skal du fatte mod. Skattestyrelsen er ikke ufejlbarlig.

- Du skal tjekke, om det giver mening. Skat kan lave fejl. Ellers kan det svare sig at betale hurtigt tilbage, da der løber renter på løbende. Og de stiger. Efter 1. juli ryger der en ekstra renteudgift på, siger Louise Aggerstrøm.

De første udbetalinger af overskydende skat vil ske 8. april. Man kan rette i sin opgørelse indtil 1. maj.

4

Dobbelt op på snart udfaset fradrag

Hvis du har haft udgifter til håndværkere, rengøring og børnepasning i 2021, er der også ekstraordinært meget at komme efter på fradrags-fronten i år.

Men det er tæt på at være sidste chance for at få fradrag på nogle af de mange muligheder i den såkaldte boligjobordning.

Ordningen blev indført i 2011 for at holde gang i økonomien efter finanskrisen, og i 2018 blev ordningen gjort permanent.

Arbejdsløn til montering af en varmepumpe er eksempelvis en del af ordningen. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Boligjobordningen består af to forskellige fradrag: Håndværkerfradraget og servicefradraget.

Og selvom håndværkerfradraget i løbet 2022 står til at blive udfaset, så kan du helt ekstraordinært nå at trække 25.000 kroner fra i skat ved at bruge dit håndværkerfradrag for håndværkeropgaver, du fik lavet sidste år.

Tidligere har det maksimale fradrag været 12.500 kroner, så her er der tale om dobbelt så meget i fradrag.

EKSEMPLER PÅ OPGAVER:

 • Energibesparelser: Isolering af ydervægge, udskiftning af vinduer og døre m.m.

 • Energiforsyning: Solceller, varmeanlæg, ventilation m.m.

 • Klimasikring: Dræn, regnvandsfaskiner m.m.

 • Andre grønne ydelser: Udvendigt malerarbejde og afmontering af brændeovne

 • Bredbånd og tyverialarm

 • Kilde: Skat.dk

Du kan dog ikke få dækket udgifter til materialer, men kun selve arbejdslønnen til en række primært grønne håndværkeropgaver.

Det er også vigtigt at holde sig for øje, at håndværkerfradragets værdi dækker cirka 26 procent af den ydelse, du kan skrive på din forskudsopgørelse.

Så hvis du eksempelvis betaler en håndværker 3.000 kroner for arbejdstiden på en opgave, sparer du cirka 780 kroner i skat.

Hvis du vil gøre brug af fradraget, skal du huske at få en regning eller faktura og betale for opgaven elektronisk med eksempelvis dankort, MobilePay eller netbank.

Du kan logge ind på skat.dk og skrive fradraget i forskudsopgørelsens felt 460.

5

Spar 35 procent på serviceydelser

På samme måde kan du med servicefradraget i år også ekstraordinært skrive 25.000 kroner på din skatteopgørelse.

Tidligere var beløbet 6.200 kroner, så der er for 2021 næsten fire gange mere i fradrag til serviceydelser.

Igen gælder samme regler som ved håndværkerfradraget om arbejdsløn, regning og betaling.

Udgifter til arbejdsløn for almindeligt havearbejde kan trækkes fra i skat. (Foto: © Signe Goldmann, Ritzau Scanpix)

Til gengæld dækker servicefradragets værdi cirka 35 procent af den ydelse, du kan skrive på din forskudsopgørelse.

Hvis du eksempelvis trækker 3.000 kroner fra, sparer du cirka 1.060 kroner i skat.

Du kan logge ind på skat.dk og skrive fradraget i forskudsopgørelsens felt 461.

Hvis du er i tvivl, om du har ret til fradrag, kan du også bruge guiden her.

EKSEMPLER PÅ SERVICEOPGAVER:

 • Vask og aftørring af flader i boligen, rengøring af toilet og bad, støvsugning, gulvvask og boning

 • Opvask, tøjvask og strygning, rensning eller vask af tæpper, gardiner, persienner m.m., når arbejdet udføres i hjemmet.

 • Vinduespudsning indvendig og udvendig.

 • Børnepasning i hjemmet eller fritidsboligen (ikke lektiehjælp som hovedopgave).

 • Aflevering og afhentning af børn til og fra daginstitution, skole, fritidsklub og fritidsaktiviteter.

 • Almindeligt havearbejde: Græsslåning, klipning af hæk, lugning, beskæring af buske og træer (ikke træfældning og fjernelse af væltede træer).

 • Snerydning, fliserensning af terrasser, indkørsler m.m. (ikke rensning af tag og tagrender).

 • Kilde: Skat.dk