Nu modtager vi hver dag 43.287 pakker fra Kina: Netbutikker snyder på vægten, mener erhvervsorganisation

Kinesiske webbutikker slipper for moms, fragt og sikkerhed. Skatteminister strammer kontrollen.

De mange kinesiske pakker er en dyr opgave for Postnord, fordi en postaftale forpligter det danske postvæsen til at levere en kinesisk forsendelse til danskerne for bare 6,50 kroner. Til sammenligning koster det 36 kroner at sende et brev på 125 gram mellem to danske adresser. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Danskerne har fået øjnene op for de lave priser på kinesiske webbutikker, som hver dag sender tusindvis af pakker afsted til de danske forbrugere.

På bare tre år er antallet af Kina-pakker, som lander i Danmark, tredoblet. I år bliver der igen slået rekord, når 15,8 millioner kinesiske pakker ventes at blive sendt til Danmark.

- Det er jo dybt bekymrende. Vi ved, der bliver snydt i stor stil med moms, og med den her store stigning frygter vi, at danske virksomheder udsættes for endnu mere urimelig konkurrence, siger Lone Rasmussen, der er markedschef hos Dansk Erhverv.

Mere end hver tredje krone, der bruges på e-handel, lægges nu i en udenlandsk webbutik.

Bagatellen

En kæde af fordelagtigheder stiller kinesiske webbutikker særligt godt, når de ønsker at sælge deres varer til de danske forbrugere.

En ældre, international posttraktat betyder, at fragtpriserne fra Kina til Danmark er meget lave.

Samtidig skal kinesiske varer ikke leve op til EU's krav til produkterne, hvis forbrugerne køber direkte i kinesiske netbutikker.

Og så betyder den såkaldte momsbagatelgrænse, at der ikke skal lægges moms på forsendelser, der har en værdi på under 80 kroner.

De tre fordele udnytter nogle kinesiske webbutikker i stor stil til at forvride konkurrencen, mener Dansk Erhverv:

- Vi har hos Dansk Erhverv set mange eksempler på udenlandske netbutikker og platforme, som bevidst snyder ved for eksempel at garantere momsfri forsendelser. Og de praler sågar med, at deres varer aldrig bliver stoppet i kontrollen, siger Lone Rasmussen.

Sidste år blev halvdelen af alle varer fra Kina ifølge Postnord værdisat under 80 kroner. Bliver en tilsvarende vare solgt fra en dansk netbutik, pålægges der moms uanset beløbet.

Grænsen forsvinder

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) erkender, at den danske nethandel-branche presses af unfair konkurrence, blandt andet fordi der snydes med momsen.

- Flere og flere bestiller pakker fra udlandet og ikke mindst fra Kina. Og ganske ofte er der ikke svaret den moms, der skal. Ud over det skaber et hul i statskassen, så giver det også ulige konkurrence i forhold til priserne, du får hos din tøjmand på Strøget i København, siger Karsten Lauritzen (V).

Han har dog ikke i sinde at lave reglerne om.

- Bagatelgrænsen forsvinder i 2021, fordi der kommer nye EU-regler. Vi kunne godt gå ud at lave nye regler og bygge nye kontrolfaciliteter og sætte gang i nye it-systemer, men det giver ikke mening, når der kommer nye EU-regler om få år, siger Karsten Lauritzen.

Opfordrer til dialog

DR Nyheder møder skatteministeren i lufthavnen, hvor Toldstyrelsen over tre dage vil kontrollere pakkerne fra Kina for at få overblik over problemet omfang.

- Det er jo helt tydeligt for mig, at kinesiske operatører tænker i, at de ikke skal betale moms, så de angiver en helt anden værdi under de 80 kroner. Derfor sætter vi ind med øget kontrol, siger Karsten Lauritzen.

Den øgede kontrolindsats glæder hos Dansk Erhverv.

- Vi er meget glade for, at der nu igangsættes en kontrolkampagne og håber på, der kommer flere fremover. Det har vi efterlyst i flere år, siger hun.

I den netop indgåede finanslovsaftale opfordrer regeringen Postnord til at gå en dialog med kinesiske webbutikker blandt andre den fremadstormende Wish.com, for at få dem til at betale moms af sig selv.

- Det er positivt, at det er kommet med i aftalen, men hvis man ikke samtidig fjerner momsbagatelgrænsen som i Sverige, kan vi godt frygte, at der ikke kommer meget ud af den dialog.

- Vores opfordring skal være: Få nu fjernet den bagatelgrænse. Sverige er gået forrest og har fjernet momsbagatelgrænsen, fordi det ikke er rimeligt, at netbutikker uden for Sverige ikke skal betale moms. Siden er andelen af forsendelser fra Kina halveret, og det tyder da på, at der har været en vis form for snyd tilstede, siger Lone Rasmussen.

Underskudsforretning for Postnord

De mange kinesiske pakker er en dyr opgave for Postnord, fordi en posttraktat forpligter det danske postvæsen til at levere en kinesisk forsendelse til danskerne for bare 6,50 kroner.

Til sammenligning koster det 36 kroner at sende et brev på 125 gram mellem to danske adresser.

- Det er ingen hemmelighed, at der gives en kompensation for nogen af de pakker, som kommer ind fra lande uden for EU. Men den kompensation er lavere end de omkostninger, vi har, så det har vi tab på, siger Peter Kjær Jensen, der er administrerende direktør i Postnord og uddyber:

- Vi får nogle penge for hvert brev, der kommer ind til Danmark, og de penge er simpelthen færre, end det det koster at levere til danskerne, siger Peter Kjær Jensen.

Postnord har netop udvidet med en ny hal i lufthavnen, der udelukkende skal håndtere pakker fra Kina.

- Det har jo været en fuldstændig eksplosiv udvikling. Danskerne har fået øjnene op for, at man kan handle billigt på internettet. Der er et kæmpe udbud for kinesiske og andre udenlandske e-handlere, siger Peter Kjær Jensen.

I tre dage screener Toldstyrelsen de mange tusinde pakker, der hver dag lander i Københavns Lufthavn. Kontrollen skal bruges til at kortlægge, om de kinesiske sælgere angiver korrekte værdier på varerne.