Nu mødes landets mest magtfulde fagbosser om store bededag: 'Regeringen skal forstå, at det er uhørt'

Magtfuldt forretningsudvalg skal i dag diskutere kamp mod store bededags-planer.

- Jeg forstår ikke, at man har valgt at køre os over, siger sygeplejeformand Grete Christensen om regeringens store bededags-planer. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Knivene er slebne, og kampiveren er intakt for en stribe af landets mest magtfulde fagbosser, der i regi af Fagbevægelsens Hovedorganisations (FH) magtfulde forretningsudvalg netop nu er samlet.

Her er der nemlig én ting på toppen af dagsordenen, som har fået en samlet fagbevægelse til at fare i flint de seneste uger.

Nemlig regeringens planer om at afskaffe store bededag som en national helligdag.

Derfor skal de diskutere, hvilke skridt fagbevægelsen nu vil tage for at forsøge at presse regeringen til at droppe forslaget, der kommer midt i, at overenskomstforhandlingerne på det private arbejdsmarked netop er påbegyndt.

- Vi står samlet, og angrebet på os og den manglende involvering er fuldstændig uhørt. Vi skal gøre det mere tydeligt over for regeringen - hvis de ikke allerede har forstået det - at vi synes det er uhørt. Derfor er der flere forslag i spil, og dem skal vi diskutere på mødet nu, siger Grete Christensen, der er formand for Dansk Sygeplejeråd.

Hvad håber du helt ærligt at opnå?

- Det er rigtig svært at se, når de har ageret, som de har på nuværende tidspunkt. Jeg forstår ikke, at man har valgt at køre os over, siger sygeplejeformanden.

Tror du, at I har styrken til at få dem til at skifte mening?

- Jeg er helt sikker på, at vi har en kæmpe styrke, og jeg håber, at de lytter og gør noget ved det, siger Grete Christensen forud for mødet, der begyndte klokken 8.

Hvorfor er det så slemt at arbejde en ekstra dag, hvor man får løn?

- Det er et principielt spørgsmål mere end det konkrete. Vi er i høj grad med til at finde løsninger under hele covid-19 og i hverdagen generelt, som indledningsvis så svært ud. Det handler om involvering, og jeg synes, at det er uhørt, siger Grete Christensen.

3F-formand: Få lavet den brøler om

Forud for mødet var det umuligt at opdrive et eneste positivt ord om SVM-regeringen og dens planer.

Budskabet var helt klart. Der skal dannes fælles front mod regeringen.

- Vi skal stå sammen i den danske fagbevægelse og komme med nogle klare og tydelige signaler til poltikerne om, at de er gået for langt. De må langt hellere kigge sig selv i spejlet og få lavet den brøler om, de har begået, siger Henning Overgaard, der er formand for 3F, og som forud for mødet ikke vil dele sine tanker om et nyt kampskridt.

Er en afskaffelse af store bededag noget, som du mener skal sendes til folkeafstemning?

- Det vil vise sig efter mødet, siger 3F-formanden.

Hvor Henning Overgaard ikke vil dele sine tanker om, hvad der nu skal ske med fagbevægelsens forsøg på at få arkiveret regeringens store bededag-lovforslag, så er Foa-formand Mona Striib noget mere åbenmundet.

- Vi kommer selvfølgelig til at lægge et kraftigt pres på regeringen, så de får indkaldt til trepartsforhandlinger, så vi kan gøre op med det, som vi kalder lovsjusk, siger hun.

Har I styrken til at få det ændret?

- Det har vi, vil jeg mene. Det må gøre et stærkt indtryk på regeringen, at det er en samlet fagbevægelse, som siger stop nu, siger Mona Striib fra Foa.

På trods af den hårde kritik, så ser regeringen ikke ud til at vakle så meget som en millimeter.

Og det er der en klar grund til, vurderede DR's politiske korrespondent, Christine Cordsen, i forbindelse med, at lovforslaget blev sendt i høring i sidste uge.

- Det er vigtigt for regeringen ikke at bøje sig for kritikken, og det handler ikke bare om at skaffe penge.

Med store bededags-balladen får den nye flertalsregering demonstreret, at de tre partier har det politiske mod og viljestyrken til at gennemføre svære og upopulære beslutninger.

- Det er et vigtigt signal både til Folketinget, partiernes baglande og til befolkningen for en regering, som har bebudet store og omfattende velfærdsreformer, vurderer Christine Cordsen.

Slagsmålet om Store Bededag er et tillidsbrud mellem Socialdemokratiet og fagbevægelsen, siger HK-formanden, Anja C. Jensen. Partiet leger med en gammel arv, advarer hun i DR’s politiske podcast, Slotsholmen. Lyt til udsendelsen her.