Nu starter byggeriet af Apples jyske datacenter

Viborg Kommune har netop givet Apple den endelige byggetilladelse til det store datacenter i Foulum. Byggeriet ventes i gang snart.

Denne grund ved Foulum bliver inden for de kommende uger en byggeplads for Apples datacenter. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Den amerikanske IT-gigant, Apple, kan nu formelt sætte spaden i jorden i Foulum, nær Viborg, hvor selskabet skal bygge sit stærkt omtalte danske datacenter.

Tirsdag aften i denne uge vedtog byrådet i Viborg den endelige udgave af lokalplanen for området, samt en række øvrige tilladelser, der skal til, før Apple kan komme i gang.

Nu har kommunen så formelt overdraget en byggetilladelse til den amerikanske gigant.

IT-giganten har ikke meldt en plan for byggeriet ud, men det ventes, at byggeriet vil gå i gang inden for den næste måneds tid.

Tvivl om beløb

Investeringen ventes at løbe op i 6,3 mia. kroner, men der har fra flere kanter været rest tvivl om, hvor mange af disse penge, der vil komme Viborg til gode.

En væsentlig andel af datacenterets pris, er nemlig prisen for de utallige vognlæs IT-udstyr, der skal bo i de store haller. Det er IT-udstyr, Apple ventes at hente hjem fra asiatiske leverandører.

Det er også uvist, hvor mange jobs, centeret vil skabe i lokalområdet. Tilsvarende datacentre i andre lande beskæftiger som regel blot nogle få hundrede ansatte, og selve centeret fjernstyres fra USA.

Fastholder forventning

Viborgs borgmester, Torsten Nielsen (K) har tidligere luftet forventninger om, at Apple vil skabe 10.000 jobs i lokalområdet - og den forventning fastholder han fortsat.

- Mine forventninger er ikke blevet mindre. Tværtimod. Det, der kommer til at batte noget, er alle de afledte effekter, og vi oplever et stort fokus på, hvad Apple foretager sig i øjeblikket. Både fra udlandet og fra danske virksomheder, forklarer Torsten Nielsen.

Fra udlandet er der set eksempler på, at datacentre klumper sig sammen i områder med god infrastruktur - men borgmesteren vil ikke fortælle, om andre er på vej. Den nuværende lokalplan dækker dog kun Apple.

- Men jeg vil sige, at vi ikke vil have problemer med at kigge på kortet og anvise muligheder, hvis det var.

Kan gå i gang med det samme

Med byggetilladelsen og lokalplanen på plads, kan Apple i princippet begynde at grave allerede i morgen. Men borgmesteren gætter på, at kan gå en måneds tid, inden byggeriet kommer i gang.

Til gengæld er der foreløbig ikke fundet en løsning på situationen med overskudsvarmen fra Apples datacenter, der skulle have været lavet om til varme i Viborgs varmeapparater, men som på nuværende tidspunkt ikke vil blive benyttet.

Mens byggeriet af centeret i Viborg ventes at gå i gang snarest, er der fortsat ballade om det tilsvarende dyre og nye datacenter, som Apple bygger i Irland.

Her var planen, at det oprindelig skulle bygges i den lille Derrydonnel-skov i det vestlige Irland, og Apple ville kvittere med at fjerne den kommercielt rejste skov og beplante skoven med træer, der hører hjemme i området.

Klager om grævlinge

Her er sagen dog endt i et mylder af klager fra blandt andet naturforkæmpere, der frygter, at en lokal bestand af grævlinge og flagermus forstyrres af larmen, mens lokale har også klaget over påvirkningen på en lokal vandboring og frygten for larm.

Klagesagerne er endt som en politisk armlægning, og forleden kom det også frem i den lokale avis, Connacht Tribune, at en stribe klagere har påpeget, at datacentret skal bygges ovenpå en masse umarkerede gravsteder for børn, der døde under den irske hungersnød.

En lokalkendt arkæolog har ifølge avisen undersøgt området og ikke fundet gravsteder hvor Apple vil bygge, men nærved. På en langvarig høring i sidste uge, erklærede Apple sig klar til at forholde sig til, hvad der måtte dukke op af jorden i Derrydonnel-skoven.

Apple har - udover den gratis skov - tilbudt at bygge en vandresti og rekreative områder, men det fortsat uvist, om det bliver til noget.

Apples danske datacenter skal blandt andet lægge diske til indholdet i App Store og iTunes.