Nu stiger renterne – og det går værst ud over førstegangskøberne

Minusrenterne er ved at være fortid. Det er værst for førstegangskøberne.

(Foto: Signe Goldmann © Ritzau Scanpix)

Efter måneder med sensationelle minusrenter ser det nu ud til at vende. Renterne er nemlig steget.

Tager man eksempelvis et 30-årigt fastforrentet lån, så var renten på det oplagte lån ved årets begyndelse på 0,5 procent - nu er det steget til 1,5 procent.

Kort fortalt: Det er blevet dyrere at låne penge.

- Når en køber nu går ned i banken for at få lagt et budget, så de ved, hvad de kan købe bolig for, så er det ikke et nær så stort beløb, de kommer ud med, forklarer Lise Nytoft Bergmann, der er chefanalytiker og boligøkonom i Nordea Kredit.

Hun har regnet lidt for os for at vise, hvad rentestigningerne har af effekt på en gennemsnitlig førstegangskøber.

Det er netop førstegangskøbere - som i eksemplet her – der vil blive ramt hårdest.

- Først og fremmest rammer det de yngre boligkøbere, fordi det typisk er dem, der har brug for de store lån. De har nemlig ikke så meget opsparing med som for eksempel andengangskøberne, siger Lise Nytoft Bergmann.

Men det vil også ramme de etablerede boligejere med tiden, understreger hun.

- Eksisterende boligejere vil opleve de her stigende renter, næste gang de skal have ny rente på deres lån. Og hvis renten så stadig er højere på det tidspunkt, så vil de også få fastsat en højere rente på deres realkreditlån, og dermed skal de trække flere penge op af lommen hver måned, når terminen skal betales.

Rentestigninger vil regulere boligmarkedet

Selvom en højere rente til en begyndelse kan være en skidt ting for folk, der går og drømmer om at købe bolig for første gang, så kan det komme dem til gode over tid.

For høje renter vil med tiden lægge en dæmper på boligmarkedet.

- På længere sigt vil det også få betydning for, hvordan boligpriserne udvikler sig. For når danskerne og især førstegangskøberne ikke kan betale nær så mange penge som tidligere, når de skal købe bolig, så vil det før eller siden sætte sig i priserne og dermed trække priserne lidt ned, forklarer Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit.

Hun hilser netop den udvikling velkommen. Boligprisernes himmelflugt har nemlig længe sat rynker i panden hos mange økonomer.

- Det har man været lidt bekymret over nogen steder, og derfor har der været spørgsmål fremme om, om man bør lægge en dæmper på boligmarkedet ved eksempelvis at gøre det mindre attraktivt - eller i hvert fald mindre tilgængeligt - at få et afdragsfrit lån. Og de her rentestigninger betyder altså, at boligmarkedet er ved at regulere lidt sig selv. For når renten stiger, så bliver det også sværere at få lov at låne penge.

Facebook
Twitter