Nu vil danskerne spare SP-pengene op

For en måned siden ville 6 ud af 10 bruge deres SP-penge på forbrug. Nu er billedet vendt, og 6 af 10 siger i stedet, at de vil spare pengene op.

For en måned siden viste en undersøgelse fra ATP, at 6 ud af 10 ville bruge deres SP-penge på forbrug. Nu er billedet vendt og 6 af 10 siger i stedet, at de vil spare pengene op eller betale af på gæld. (© Scanpix)

Det er ikke mere end en måned siden, at en undersøgelse fra ATP viste, at seks ud af ti danskere ville bruge deres SP-penge på forbrug.

Nu er billedet vendt. I en ny undersøgelse blandt finanskoncernen Alm. Brands kunder siger seks ud af ti i stedet, at de vil spare pengene op eller betale af på gæld.

- Der er tale om, at vi er meget påvirkelige for øjeblikket. Vi tror, at der er gået psykologi i vores forhold til pengene, så det her handler om følelser, siger Anne Sophia Hermansen, der er pressechef i Almindelig Brand, til DR Nyheder.

Krisen rykker nærmere

Men samtidig er den økonomisk krise også rykket tættere på.

- Det er for eksempel den stigende arbejdsløshed, som spiller en rolle og som kan have gjort folk håndsky. Vi tror også, at finanskrisen er rykket ind i folks bevisthed, siger hun.

Knapt 3 millioner danskere har opsparet tilsammen 40 milliarder kroner i den særlige SP-pension.

Danskerne holder på pengene

Regeringen har valgt at frigive SP-pengene for at stimulere forbruget og få gang i samfundsøkonomien.

Hvis seks af ti i stedet sparer pengene op, vil virkningen være mindre end forventet.

- SP-pengene var tænkt som den store joker i dansk økonomi, som skulle kickstarte økonomien. Men som det ser ud i øjeblikket er danskerne mere påpasselige og holder på deres penge, siger Anne Sophia Hermansen.