De seneste måneder har de samlede priser taget en himmelflugt, renterne er steget, og mange danskeres købekraft er blevet svækket.
Men nu er der en håndsrækning til nogle danskere, for i dag er der blevet indgået en ny skattereform, der har fokus på kompensationer til husholdninger.
- Det er en række initiativer for at støtte op om de mennesker, der er hårdt ramt af inflationen netop nu, sagde finansminister Nicolai Wammen (S) på dagens pressemøde.
Regeringen har tidligere foreslået, at give en skattefri check på 5.000 kroner til folkpensionister, der allerede modtager ældrecheck. Det bliver nu en realitet.
I første omgang vil pensionisterne modtage 2.500 kroner i 2022 og så igen 2023. De vil altså modtage en skattefri check to gange på 2.500 kroner.
I 2021 var der 290.000 danskere, der fik ældrecheck.
En række ydelsesmodtagere kan også se frem til en skattefri check. Det gælder folk, der i marts måned modtog enten førtidspension, seniorpension, efterløn, fleksydelse eller tidlig pension.
De vil få et engangsbeløb på 2.000 kroner.
- Vi står i en meget alvorlig situation. Ruslands invasion og krig i Ukraine rammer hele Europa - også Danmark. Det rammer blandt andet i forhold til, at rigtig mange danskere, mærker det på pengepungen. Inflationen er steget markant, og derfor er det vigtigt, at vi tager situationen meget alvorligt og gør det på økonomisk ansvarlig vis, sagde finansministeren.
Med aftalen igangsættes initiativer for i alt 3,1 milliarder kroner i 2022 og 2023.
El-afgiften lempes
El-afgiften vil også få et nøk nedad, da den midlertidigt bliver lempet i fjerde kvartal i 2022 med 4 øre per kilowatt-time og i 2023 med 4,3 øre per kilowatt-time.
Derudover bliver beskæftigelsesfradraget hævet midlertidigt for 2022 og 2023.
Med aftalen forhøjes det maksimale beskæftigelsesfradrag i 2022 med 1.900 kroner fra 41.600 til 43.500 kroner. I 2023 forhøjes det maksimale beskæftigelsesfradrag til 45.600 kroner.
Hør, hvad finansministeren havde at sige om finansieringen bag aftalen i videoen nedenfor.
Partierne bag aftalen er Socialdemokratiet, Venstre, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Konservative.
Før den nye aftale havde den danske regering hjulpet befolkningen langt mindre med at klare prisstignignerne end i tilsvarende europæiske lande.
Indtil i dag havde regeringen kun vedtaget en varmecheck, som først udbetales efter sommerferien, mens både Sverige og Tyskland eksempelvis har sænket afgiften på benzin, og hjulpet udsatte virksomheder.
I Tyskland har man også gjort offentlig transport billigere.