Ny chef for Nordens største bank: Har bank i blodet

En af de mægtigste poster i den europæiske bankverden indtages nu af Frank fra Viborg.

Nordeas nye koncernchef hedder Frank Vang-Jensen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Navnet er Frank Vang-Jensen. For de fleste danskere er han tæt på at være ukendt.

Alligevel sætter den 52-årige bankmand fra Viborg sig nu i en af de mest magtfulde lederstillinger, en dansker nogen sinde har bestredet i finanssektoren. Fra i morges er han udpeget som ny koncernchef i Nordea - som er nordens største finanskoncern og samtidig en af Europas ti største banker.

Frank Vang-Jensen har mere end 30 års karriereliv bag sig i bankverden. Han er født og opvokset i Viborg, hvor han også er bankuddannet i den daværende Privatbanken.

Fyret fra Handelsbanken

Det er ikke første gang, Frank Vang-Jensen får overdraget nøglerne til topchefkontoret i en storbank. I februar 2015 overtog han jobbet som topchef i Sveriges største bank, Handelsbanken, hvor han indtil da havde tilbragt det meste af sin karriere. Men allerede halvandet år senere blev han fjernet fra posten efter uoverensstemmelser med Handelsbankens svenske bestyrelsesformand, Pär Boman.

”Han levede ikke op til de krav, som stilles til en koncernchef i Handelsbanken. Jobbet blev for stort”, lød begrundelsen dengang.

Med dagens udpegning bliver jobbet endnu større. Og fyringen trækker ikke ned i Nordeas karrierebog. Tværtimod, lød i dag fra Nordeas bestyrelsesformand, Torbjørn Magnusson:

- Bestyrelsen ser det som en meget værdifuld erfaring – som muligvis har gjort ham til en endnu bedre leder.

Frank Vang Jensen kom til Nordea i 2017. Og sidste år tog han det første skridt op ad karrierestigen, da han blev forfremmet til leder af Personal Banking for hele koncernen.

Bank i blodet

I branceorganisation Finans Danmark kender de Frank Vang-Jensen særdeles godt, fordi han har siddet som næstformand i organisationens bestyrelse siden 2017. Og ifølge administrerende direktør Ulrik Nødgaard er det en fuldblods bankmand, der sætter sig ved det store nordiske ror.

- Han har om nogen bank i blodet. Hans virke er drevet af stor faglighed. Han graver sig ned i tingene og gør ikke noget uovervejet, siger han.

Frank Vang-Jensen er ikke en hyppig gæst på TV. Her forklarer han dog i juli til DR, hvorfor Nordea ved fremlæggelsen af halvårsregnskabet har mistet privatkunder. En af forklaringerne er møgsager, lyder det.

Et tilsvarende skudsmål får Frank Vang-Jensen fra Lars Krull, seniorrådgiver og bankekspert på Aalborg Universitet.

- Jeg har mødt ham flere gange en til en. Pålidelig og kompetent er de to første ord, der falder mig ind, siger Lars Krull.

Han kalder det glædeligt, at det er lykkedes Frank Vang-Jensen at komme til helt tops:

- Det er fantastisk godt gået. På under tre år har han kæmpet sig op gennem rækkerne i Nordea, efter han blev smidt ud af Sveriges største bank, Handelsbanken. Det viser, at hvis man er klar til at gribe chancen og arbejde hårdt, så kan det lade sig gøre.

Udnævnelsen af Frank Vang-Jensen som koncernchef er betinget af myndighedernes godkendelse, som Nordeas føler sig overbeviste om at få.

Facebook
Twitter