Ny digital signatur blotter privatliv

Eksperter frygter, at den nye digitale signatur kan misbruges og dermed betyder at privatlivets fred risikerer at blive krænket.

Ekperter advarer mod den nye digitale signatur.

Med den nye digitale signatur bliver danskernes digitale liv lettere, smartere og mere mobilt - men samtidig får privatlivets fred et gok, mener eksperter.

I næste uge, 25. juni, forventes IT- og Telestyrelsen at præsentere Digital Signatur 2.0, som skal leveres af TDC og PBS' konsortium DanID. Den store forskel bliver, at den besværlige nøglefil flytter ud af borgerens computer og ind på en server hos DanID.

Det skal gøre det enklere at bruge signaturen, men det er en farlig tendens, at borgeren ikke har 100 pct. kontrol over sin egen digitale identitet, mener Ivan Damgård, professor i datalogi ved Aarhus Universitet og en af verdens førende forskere i kryptering og digitale signaturer.

Privatlivets fred

- Med den nye løsning bliver privatlivets fred afhængig af en myndighed, som kender os alle sammen, og så bygger det hele jo på en antagelse af, at de opfører sig ordentligt. Privacy er et reelt, potentielt problem, som vi er nødt til at tage seriøst,« siger han til Nyhedsmagasinet Ingeniøren.

Men det er ikke bare forkert at samle signaturerne på én server, det grænser også til at være ulovligt, mener Martin Clausen, it-sikkerhedsekspert fra Deloitte og specialist i digitale signaturer.

Hverken IT- og Telestyrelsen eller PBS ønsker at kommentere på den nye løsning, så længe der forhandles. I en mail gør PBS dog opmærksom på, at privatlivets fred er med i overvejelserne om den nye struktur.