Ny direktør: 'Jeg vil gøre alt for, at Danske Bank ikke skal igennem hvidvasksag igen'

Hollænder vil genvinde danskernes tillid til Danske Bank efter skandale om hvidvask.

Fra 1. juni overtager en 56-årig hollænder roret i Danske Bank.

Danske Banks bestyrelse har valgt at ansætte Chris Vogelzang som ny administrerende direktør.

- Jeg har fulgt Danske Bank i mange år, og det er en af de store bankinstitutioner i Europa, så da jeg blev kontaktet, tænkte jeg, at det var en god mulighed, siger Chris Vogelzang om udnævnelsen.

Overtager skandaleramt bank

Chris Vogelzang var fra 2000-2017 ansat i forskellige stillinger i den hollandske bank ABN Amro. Han kommer fra en stilling som rådgiver for Boston Consulting Group og Blackstone.

Hollænderen overtager en bank plaget af sager om hvidvask, der i de seneste måneder har resulteret i ransagninger og sigtelser mod flere tidligere chefer i Danske Bank.

- Jeg kender til hvidvask-problemerne. Men vi kommer til at løse problemerne. Vi vil komme ud på den anden side, siger Chris Vogelzang.

Politiet har sigtet medlemmer af Danske Banks tidligere ledelse. Hvad tænker du om det?

- Jeg tænker, at det er ikke rart. Men det vil ikke være en god idé, hvis jeg går ind i det på nuværende tidspunkt, siger Chris Vogelzang.

Har selv erfaring fra hvidvask-sag

I 2015 fik banken ABN Amro en bøde af den hollandske centralbank og en bøde af finanstilsynet i Dubai for ikke at have styr på hvidvaskkontrollerne i bankens Dubai-afdeling.

På det tidspunkt var Chris Vogelzang medlem af bankens direktion og var med til at rydde op efter sagen.

- Det, jeg har lært fra de her sager, som for øvrigt skete for omkring seks år siden, er, at man skal reagere med det samme og sørge for, at det ikke sker igen. Den måde, vi reagerede dengang, blev set som en god måde at reagere på af de finansielle myndigheder, siger han.

Danske Banks bestyrelsesformand, Karsten Dybvad, ser netop erfaringen med hvidvask-sagen i ABN Amro som en af Chris Vogelzangs styrker.

- Jeg tror ikke, der er ret mange banker, der ikke har haft problemer, så det er jo egentligt ikke det, der er spørgsmålet, siger Danske Banks bestyrelsesformand og fortsætter:

- Og lige præcis ABN Amro har jo valgt at håndtere det her effektivt og hurtigt, og derfor betragter vi det som yderligere en kvalitet, at Chris Vogelzang har en erfaring, som vi også kan bruge lige nu, fordi vi står i den situation, vi gør, siger Karsten Dybvad.

Har tyvstartet med danske serier

Ifølge Chris Vogelzang selv bliver hans opgave i første omgang at genvinde den befolkningsgruppes tillid, der lægger navn til Danske Bank.

Danskerne skal i fremtiden kunne stole på banken, mener han.

- En bank skal have samfundets tillid, og vi skal genvinde den tillid gennem fænomenal kundepleje. Så at forstå samfundets bekymringer er min hovedopgave i den her stilling, siger Chris Vogelzang.

Men er du sikker på, at en sag, som den vi har set i Estland, ikke vil kunne ske igen?

- Intet er sikkert her i livet, men jeg vil gøre alt for, at Danske Bank ikke skal igennem det her igen, siger Chris Vogelzang.

En helt anden udfordring bliver ifølge den nyudnævnte bankdirektør at lære det danske sprog.

- Jeg har allerede god erfaring med at se serier som Broen og Forbrydelsen. Det har selvfølgelig ikke lært mig dansk, men jeg vil arbejde hårdt for at lære sproget.

- Jeg flytter til Danmark om to uger med min kone, og jeg vil være en del af det danske samfund, og der er sproget en vigtig del, siger Chris Vogelzang.