Ny EU-konkurrencesag kan ramme Google i næste uge

En stort anlagt konkurrenceundersøgelse af Googles dominerende mobilsystem, Android, kan lakke mod enden. Sagen vil blive Margrethe Vestagers anden store armlægning mod Google.

En konkurrencesag om Googles mobilsystem, Android, kan blive offentliggjort allerede i næste uge, efter et års forundersøgelser. (Foto: Michael Reynolds © Scanpix)

Endnu en EU-konkurrencesag mod webgiganten Google kan være lige på trapperne - og måske allerede falde på plads i næste uge.

Sagen omhandler Googles dominerende mobilsystem Android, der tegner sig for op mod 80-85 procent af alle de smartphones, der bliver solgt globalt.

Disse mobiler leveres stort set altid fyldt med Googles tjenester, fx Gmail, Google Maps, Googles søgemaskine og et utal af andre Google-tjenester.

Surt for konkurrenterne

Det er tjenester, der gør livet surt for udviklere af konkurrerende produkter, hvis produkter ikke nyder samme fremmelige placering.

Det kan være tjenester som Microsofts Outlook, HERE Maps eller søgemaskinen Yandex. Sidstnævnte har tidligere med succes trukket Google for de russiske konkurrencemyndigheder i en sag, der minder om den kommende EU-sag.

EU-kommissionen har i lidt over et års tid undersøgt klager over Googles adfærd med Android-systemet, og nu ser det ud til, at der kommet så meget skred i sagerne, at konkurrencekommissær Margrethe Vestager allerede inden for kort tid, måske allerede i næste uge, kan annoncere en ny konkurrencesag mod Google.

EU: Fjern hemmelighederne hurtigt

Det sker efter at kommissionen i denne uge har taget næste formelle skridt i undersøgelsen, og bedt de virksomheder, der har rejst sagen med klager over Google, om at fjerne eventuelle forretningshemmeligheder fra deres klager - med meget kort deadline på kun 24 timer.

Det afslører Financial Times i dag. Et sådant skridt er normalt en af de sidste ting, der sker, når EU gør klar til at offentliggøre klagerne i forbindelse med en egentlig sag.

Sagen om Googles Android-system bliver dermed den anden sag, som Margrethe Vestagers folk skal føre mod Google. Sidste år rejste kommissionen en sag mod Google om selskabets shoppingtjeneste, der - ifølge EU - nyder for meget fremme blandt søgeresultaterne, hvor tjenesten får placeringer som ingen konkurrenter vil kunne opnå.

Et år undervejs

Samtidig med at Vestager skød gang i sagen om shoppingtjenesten, annoncerede kommissæren samtidig, at EU nu formelt ville gå i gang med at undersøge klager over Googles kobling mellem Android-systemet og andre Google-tjenester, hvor Google angiveligt stiller krav om, at mobilproducenterne installerer hele pakken af Google-tilbud, og ikke tillader producenterne at plukke enkelte ud.

EU har den senere tid lagt arm med de amerikanske techgiganter i en stribe forskellige sager. I går vedtog EU-parlamentet en længe ventet forordning om persondata, der skal skærpe europæernes rettigheder overfor blandt andet amerikanske webgiganter.

Kommissionen undersøger i denne tid også selskaber som Apple og Amazons skatteforhold i Irland, Luxembourg og andre steder, hvor selskaberne måske har fået så gode skatteaftaler, at der kan være tale om statsstøtte.

Tyskland mod Facebook

Også Tyskland fører en konkurrencesag mod Facebook, der anklages for at have misbrugt sin dominerende position til at tvinge brugerne til at acceptere nogle brugervilkår, der går for langt i forhold til lovens bogstav.

Samtidig har først Google og dernæst Facebook været i kløerne på de europæiske datatilsyn. I Googles tilfælde i en sag om brugerbetingelser, mens Facebook er blevet mødt af sager om cookies, der samler data om netbrugere - også dem, der ikke har en profil på Facebook.

Facebook
Twitter