Natarbejde og skiftende arbejdstider påvirker vores helbred, sikkerheden på arbejdspladsen og balancen mellem privatliv og arbejde.
Men nu viser ny forskning, at natarbejde med skiftende arbejdstider også kan give nedsat hjernefunktion og hukommelse.
Vigtig ny viden
- Jeg synes, det er vigtig ny viden, der kommer her, fordi man ikke har været særligt opmærksom på langsigtede virkninger på hjernen ved skiftearbejde, siger professor og leder af arbejdsmedicinsk klinik på Bispebjerg Hospital, Jens Peter Bonde.
En undersøgelse konkluderer, at 10 års skiftende arbejdstider med natarbejde ælder hjernen med ekstra seks år i forhold til job med almindelige arbejdstider fra 8 til 16.
3.232 ansatte og pensionerede natte- og skifteholdsarbejdere har været med i undersøgelsen, der er lavet af franske og engelske arbejdsmiljøforskere fra universiteterne i Toulouse og Swansea.
- Det nye er, at arbejde om natten viser sig at være forbundet med en langtidsvirkning på hjernens funktion, således at folk der arbejder om natten også på lidt længere sigt husker dårligere, er mere uopmærksomme og har sværere ved at koncentrere sig, siger professor Jens Peter Bonde.
Især ansatte som skifter mellem dag-, eftermiddag- og natarbejde er i farezonen.
Stresshormoner i blodet
- Arbejde om natten er et stress på organismen og stress ledsages af stresshormoner som kommer ud i blodbanen. Og det ved vi fra masser af dyreforsøg, at det kan påvirke hjernens funktioner - især i områder, der har med hukommelse at gøre, siger professor Jens Peter Bonde.
På baggrund af undersøgelsen understreger de franske og britiske forskere, at det er vigtigt, at ansatte med natarbejde og skiftende arbejdstider får tilbud om lægetjek.