Ny generalsekretær langer ud efter Nets: Gebyrmillioner kunne gøre en forskel for udsatte børn

Lovning på milliardbonus til chefer samtidig med gebyr på donationer til velgørenhed møder skarp kritik.

Det er ikke længe siden, det kom frem, at det øverste cheflag i selskabet Nets kan score enorme gevinster på op mod syv milliarder kroner, hvis det går selskabet godt de kommende år.

Nu retter organisationer kritik af de gebyrer, selskabet trækker fra velgørenhedsbidrag.

På Facebook skriver den nytiltrådte generalsekretær i Red Barnet, Johanne Schmidt-Nielsen, at betalingsselskabet æder penge, der kunne være brugt på sårbare børn i ind- og udland.

Og direktøren i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, stemmer i:

- Det kan ikke være rimeligt, at udsatte grupper skal betale ind til Nets' allerede meget store fortjenester, lyder det fra Rasmus Kjeldahl.

4,32 kroner går til Nets

Johanne Schmidt-Nielsen uddyber sin kritik over for DR Nyheder. Hun mener, at Nets er et "grådigt" selskab, der udnytter sit monopol.

- Det er kæmpemæssige gebyrer, de tager, og vi taler om penge, der kunne have gjort en stor forskel for en hel masse børn. Vi kunne for eksempel have sendt tusindvis af børn i skole i en flygtningelejr for de penge, vi giver i gebyr til Nets, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Ifølge Johanne Schmidt-Nielsen betaler Red Barnet alene gebyrer for mere end 200.000 kroner om måneden, og tilsammen lyder regningen hos samtlige danske velgørenhedsorganisationer på 43 millioner kroner, som årligt betales til Nets.

Gebyrer bør droppes

Hver gang privatpersoner donerer til hjælpeorganisationer som Red Barnet, Børns Vilkår og Røde Kors via betalingsservice, trækker Nets nemlig automatisk et gebyr på 4,32 kroner til sin egen forretning, og sådan har det været i flere år.

Netop derfor mener organisationerne, at Nets bør sænke gebyrerne.

- Jeg synes som minimum, at gebyrerne skal sættes ned. Men faktisk mener jeg snarere, at Nets skal droppe gebyrer på folks velgørenhedsbidrag helt, siger Rasmus Kjeldahl.

Ting koster penge, og I får i forvejen store rabatter. Hvad bliver det næste?

- Det er rigtigt, at organisationer som vores får rabat på rigtig mange ydelser, men her er der tale om at tage overpris. Nets yder ingenting andet end alt for høje gebyrer.

Nets lover lavere omkostninger

Nets har ikke ønsket at stille op til interview. Pressechef Søren Winge understreger dog, at Nets allerede i dag har en ordning med Isobro, der er paraplyorganisation for 190 indsamlingsorganisationer.

- Vi har gennem længere tid været i dialog med Isobro for at finde en måde, hvorpå vi kan lette omkostningerne for deres medlemmer. Vi har derfor allerede givet lovning på lavere omkostninger i 2019 og 2020, og vi undersøger muligheden for yderligere omkostningsreduktioner, skriver pressechefen i en e-mail til DR Nyheder.

Sker der ikke noget med størrelsen af gebyrerne, mener Johanne Schmidt-Nielsen, at politikerne bør gribe ind og regulere.