Ny hvidvasksag afslører gamle kendinge

Tre selskaber i ny hvidvasksag havde tilknytning til en kendt stråmand og en mand dømt for økonomisk kriminalitet.

Ifølge DR's oplysninger var det indberetninger fra Nykredit selv, der bragte myndighederne på sporet af den mulige svindel. (Foto: Sara Gangsted © Scanpix)

En ny sag om hvidvask førte sidste uge til fængsling af en 45-årig kvinde ved Retten på Frederiksberg.

Kvinden er mistænkt for hvidvask af 105 mio. kroner. Hvidvasken skete ifølge sigtelsen gennem tre selskaber, som hun står som direktør for, og den er foregået ved at sende store beløb gennem selskabernes konti i pengeinstituttet Nykredit.

Nu viser oplysninger, som DR har fået indsigt i, at flere af selskaberne har en fortid med tilknytning til flere navne, der er kendt for deres forbindelse til hvidvask.

Men selvom der i en lang årrække var synlige tegn på mistænkelige forhold i personkredsen omkring selskaberne, er der alligevel sendt store millionbeløb gennem Nykredit, før mistanken om hvidvask stoppede pengestrømmene.

Hvidvaskekspert Jakob Dedenroth Bernhoft kender ikke til detaljerne i banken og myndighedernes håndtering af de tre selskaber, men han vurderer, at de beskrevne forhold peger på, at de mistænkelige transaktioner kunne være stoppet tidligere.

- Som udgangspunkt vil jeg mene, at det ser ud som om, at Nykredit ikke har overvåget deres kunder godt nok, siger han.

Ud af de i alt 105 mio. kr. under mistanke er cirka 12 mio. kr. beslaglagt, fremgår det af sigtelsen. Resten af pengene er sendt videre til udenlandske konti.

Nykredit efterforskes ikke af politiet i sagen, og ifølge DR's oplysninger var det indberetninger fra banken selv, der bragte myndighederne på sporet af den mulige svindel. Den fængslede kvinde erklærer sig uskyldig.

Tvivlsom fortid

Sigtelsen drejer sig om pengeoverførsler i 2017 og 2018, men selskabernes historie går væsentligt længere tilbage, og et af dem er stiftet så langt tilbage som i 2007. Nykredit kan ikke oplyse, hvornår selskaberne er blevet kunder i banken.

I personkredsen bag selskaberne viser der sig flere navne, som tidligere har været i offentlighedens søgelys og sat i forbindelse med skattely, bedrageri og hvidvask. Et navneforbud i sagen afskærer dog DR fra at nævne detaljer, der kan identificere kvinden og selskaberne.

På direktørposten i det ene af selskaberne efterfulgte den 45-årige kvinde for eksempel en udenlandsk mand, der åbent er stået frem og har erkendt at have været stråmand i hundredvis af firmaer. Han udtrådte af selskabet i 2015.

Dertil er et af selskaberne oprindeligt stiftet af en anden mand, der tidligere har fået en længere dansk fængselsdom for økonomisk kriminalitet i en sag, hvor hans navn fremgik offentligt i medierne.

I direktørkredsen i et af selskaberne indgik også i en årrække en tredje mand, der er offentligt kendt for sin rådgivning i skatteplanlægning i en form, der har været stærkt kritiseret i medierne.

Flere selskaber har desuden ejermæssige forbindelser til Baltikum og Rusland.

Nykredit kan ikke kommentere den konkrete sag. DR har spurgt om, hvorfor så store beløb nåede at strømme gennem banken, før transaktionerne blev stoppet, og hvordan selskaber med en så tvivlsom fortid kunne være kunder i banken.

- Vi må på grund af lovgivningen ikke oplyse om de forhold, som I spørger til, ligesom vi heller ikke må oplyse om de indberetninger af kunder, vi løbende laver til SØIK (Statsadvokaten For Særlig Økonomisk og International Kriminalitet. red.) Vi kan derfor desværre hverken be- eller afkræfte, om vi har indberettet i den konkrete sag. Vi kan dog oplyse, at Nykredit er bekendte med sagen og ikke efterforskes i forbindelse med den, skriver Nykredits pressechef, Jens Theil, i en email.

Foretagsom kvinde

Den 45-årige kvinde har øjensynligt også selv været bemærkelsesværdigt foretagsom.

Gennem de seneste ti år har hun siddet på direktionsposter i mere end 50 selskaber registreret i Danmark inden for så forskellige brancher som it, oliehandel, luftfart, agenturvirksomhed, handel med korn, rådgivende ingeniørvirksomhed og finansiel investering.

For Nykredit viser sagen, at der faktisk skrides ind over for mistænkelige transaktioner.

- Vi er ligesom resten af sektoren ude i et kapløb med de kriminelle, der bliver stadig mere raffinerede i deres forsøg på at gennemføre hvidvask. Så snart vi opdager mistænkelige forhold, iværksætter vi en undersøgelse af dem, og vi indberetter selvsagt alle de mistænkelige transaktioner, vi identificerer. Sagen vil formentligt vise sig at være et godt eksempel på, at der er effektive forsvarsværker mod hvidvask, skriver Jens Theil.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk