Ny måling: Danskerne har mest sympati med lønmodtagerne

Vælgere i rød blok har valgt side i overenskomstforhandlinger. Blå vælgere er splittede.

Fagforeningerne demonstrerer i forbindelse med overenskomstforhandlingerne på Store Torv i Århus, torsdag den 22. marts 2018. (Foto: © Mathias Svold, Scanpix)

Mens arbejdsgiverne og lønmodtagerne slås om lærernes arbejdstid, lønstigningstakster, betalt frokostpause og privatlønsværn, så er der én kamp, der allerede er afgjort.

I en ny undersøgelse, som Epinion har lavet for DR, svarer 57 procent, at de har mest sympati for lønmodtagerne. Blot 10 procent svarer, at de har mest sympati for arbejdsgiverne.

Chefforhandler i kommuner og regioner, Anders Bondo Christensen, er glad for undersøgelsens resultat.

- Det er rart for os at vide, at folk synes, det er rimelige krav, vi tager med i forhandlingslokalet, han.

DR Nyheder har ligeledes forholdt statens chefforhandler Sophie Løhde undersøgelsens resultater.

- Målingen ligner de andre, der er foretaget, så resultatet er ikke så overraskende. Jeg tror, at langt de fleste danskere – ligesom jeg selv – gerne vil undgå en storkonflikt, der vil påvirke rigtig mange danskeres hverdag. Derfor vil jeg også også gøre mit yderste for, at vi får landet en overenskomstaftale, som begge parter kan se sig selv i, skriver Sophie Løhde i en skriftlig kommentar.

Artiklen fortsætter under grafikken.

De borgerlige vælgere er splittede

Meningsmålingen viser også, at personer der stemmer på venstrefløjspartier i høj grad har valgt side i konflikten. Her svarer næsten otte ud af ti, at deres sympati ligger hos lønmodtagerne.

Selvom langt flere har sympati med arbejdsgiverne i blå blok, så er det stadig lønmodtagerne, der nyder størst sympati blandt de borgerlige. Har svarer en tredjedel, at de holder med lønmodtagerne, mens kun hver femte holder med arbejdsgiverne. Størstedelen svarer, at de enten holder med begge parter eller ikke ved, hvor deres sympati ligger.

Kan bruges i en forhandling

Anders Bondo Christensen tror, at en af grundende til, at lønmodtagernes sag møder stor sympati blandt danskerne er fordi, at man kan sætte sig ind i, at den offentlige sektor er presset.

- Det er klart, at den forståelse, det er med til at skabe den sympati, vi oplever i øjeblikket.

Og den sympati, kan være med til at lægge pres på modparten i et forhandlingslokaler, fortæller Anders Bondo Christensen.

- Når der er opbakning til os, så bliver det sværere for dem at fastholde dagsordenen. Så på den måde tror jeg, det kan have betydning for de aktuelle forhandlinger.

Regionernes chefforhandler Anders Kühnau, er dog ikke sikker på at målingen sætter ekstra pres på forhandlingerne.

- Der er vist rigeligt pres på i forvejen.

- Det afgørende for mig er at love gode aftaler, der både kommer patienter og ansatte til gavn, siger han.

Epinions undersøgelse er udarbejdet på baggrund af i alt 1142 gennemførte interview med danskere på 18 år og derover. Interviewene er indsamlet online på Epinions Danmarkspanel i perioden 14. til 20. marts 2018.