Ny møgdag for de danske aktier

De toneangivende danske aktier i C20-indekset tabte pusten igen i dag og faldt med 3,56 procent. Året har gjort ondt på danske aktionærer.

Mens 2015 blev et reelt jubelår for de danskere med penge i aktier, er 2016 startet som noget nær en katastrofe, skriver DR's økonomikorrespondent. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Mens 2015 blev et reelt jubelår for de danskere med penge i aktier, er 2016 startet som noget nær en katastrofe.

I dag faldt aktierne igen, denne gang med 3,56 procentpoint, og alle aktier i C20 indekset med undtagelse af TDC viste røde tal.

Samlet er de danske aktier i de 20 største selskaber faldet med 9,2 procent siden nytår, og det er den værste start på et aktieår siden finanskrisen.

Uro i verden

En af de helt store årsager til de styrtdykkende aktier er uro omkring den kinesiske økonomi.

Mens økonomien er buldret derudaf i flere år og har vist tocifrede vækstrater, er væksten nu ved at stilne af.

Stadigvæk kan man fremvise en vækst, der vil glæde de fleste finansministre i Europa, men den lavere vækst skaber en ny situation, og konsekvenserne for hele verdensøkonomien er svære at regne ud for investorerne.

Uroen omkring økonomien i Kina har medvirket til, at de kinesiske aktionærer er blevet usikre. Så usikre at der opstod panik på de førende børser i Kina, der en overgang lukkede, da de kinesiske aktionærer begyndte at sælge ud af aktierne.

Indtil videre er det kinesiske indeks faldet med 18,1 procent i år.

Samtidig har den amerikanske centralbank for første gang i et årti hævet renten i december, og for nylig fortalte man, at der kan komme flere renteforhøjelser i løbet af 2016.

Det bekymrer investorerne, der ikke føler sig overbevist om, at det økonomiske opsving er stærkt nok til at kunne klare sig uden de meget lave renter, som har præget verden gennem de seneste mange år.

Lav oliepris

Endnu en faktor bag markedsuro er den lavere oliepris.

En tønde olie kan i dag købes for under 30 dollar. Det er det laveste siden 2003 og er endnu et usikkerhedsmoment under den globale økonomi.

Ganske vist foreskriver de økonomiske lærebøger, at billig olie skaber vækst, fordi det sænker virksomhedernes omkostninger til produktion, men mange er bekymrede for om priserne er blevet så lave, at det kan trække tæppet væk under en række vigtige olieproducerende lande og flere store virksomheden i olieindustrien med store skadevirkninger for økonomien til følge.