Ny overenskomst baner vejen for mere uddannelse og højere mindsteløn

CO-industri og Dansk Industri har præsenteret indholdet af den nye overenskomstaftale.

Direktør i Dansk Industri, Karsten Dybvad, er glad for, at store dele af den nye overenskomstaftale handler om uddannelse. (Foto: Malene Anthony Nielsen © Scanpix)

Søndag formiddag er et forlig om nye overenskomster på industriens område faldet på plads.

Forliget, som er indgået mellem CO-industri, der repræsenterer lønmodtagerne, og Dansk Industri, som repræsenterer arbejdsgiverne, har blandt andet fokus på uddannelse.

- Vi har talt meget om uddannelse, fordi det er vigtigt. Vi er glade for, at betydelige dele af aftalen handler om at dygtiggøre sig, siger Karsten Dybvad, som er direktør i Dansk Industri.

Ifølge CO-Industri, der repræsenterer fagforeninger som 3F, HK og Metal, er der tale om et uddannelsesløft, der ikke tidligere er set på samme niveau, skriver Ritzau.

I aftalen, som gælder for en treårig periode, er parterne ifølge Ritzau blevet enige om at afsætte 200 millioner kroner til et uddannelsesløft.

Det er blandt andet folk med læse- og skriveudfordringer, som skal løftes uddannelsesmæssigt. Derudover skal ufaglærte løftes til faglærte, og faglærte og funktionærer skal løftes til et videregående niveau.

Et andet punkt i aftalen omhandler mindstelønnen, der i dag er 113,65 kroner. Den forhøjes fra 1. marts med to kroner gennem den treårige periode.

Der er ligeledes flere penge i kassen til lærlinge og elever, hvis satser fra 1. marts forhøjes med et gennemsnit på 1,7 procent. Også genetillæg forhøjes med 1,6 procent.

Andre dele af aftalen drejer sig om seniorfridage, børneomsorgsdage, pension for funktionærer og vikarer.

Overenskomsten har betydning for omkring 230.000 ansatte og afløser den eksisterende aftale fra 2014.

Facebook
Twitter