Ny sag om bølle-metoder: 3F-medlemmer chikanerede i årevis kollegaer

Ansatte blev frosset ud med skældsord på toilettet og kold luft i frokoststuen.

En sæsonansat bagageportør i SAS Ground Handling, der er blevet truet, fordi han har nægtet at melde sig ind i 3F, er i øjeblikket sygemeldt.

Fagforbundet 3F's ledelse har kaldt truslerne mod den sæsonansatte hos SAS for en "finke, der røg af panden" og noget, man "aldrig har oplevet før".

Men nu viser nye oplysninger, som DR Nyheder har fået aktindsigt i hos Arbejdstilsynet, at det langt fra er første gang, 3F-medlemmer har brugt den slags hårde metoder over for kollegaer.

For få år siden måtte Arbejdstilsynet træde til i en sag om mobning rettet mod to bagagearbejdere i Københavns Lufthavn.

"Handlingerne har stået på i cirka 16 måneder, hvor der undervejs også har været skrevet krænkende beskeder som 'fuck', 'skruebrækkere' samt tegning af fuck-finger og røvhul," skriver tilsynet i et påbud til virksomheden Aviator Airport Services Denmark fra 2014.

Ignoreret og frosset ude i frokoststuen

I Arbejdstilsynets rapport står der, at uenigheden handlede om overenskomstforhandlinger. Men ifølge DR Nyheders oplysninger er chikanesagen hos Aviator udløst af en overenskomststridig strejke, som tre 3F-medlemmer ikke vil deltage i. I december 2012 starter den massive mobning mod mindst to af de tre ansatte.

Medarbejderne bliver mødt med ord som "små ludere" skrevet på personaletoilettet, ingen vil tale med dem, og i frokoststuen bliver de frosset ude af de andre ansatte.

- 30-40 medarbejdere forlader lokalet, når de mobberamte kommer ind, skriver Arbejdstilsynet.

Det er ansatte, som står "stærkt internt i medarbejdergruppen", der fører an i mobningen. Men i perioder "har det været stort set alle medarbejdere, som har deltaget aktivt eller passivt i mobningen", lyder det i Arbejdstilsynets rapport.

Virksomheden Aviator har ligesom SAS en overenskomst med 3F for sine bagagemedarbejdere. Men da den ene af de mobberamte medarbejdere søger hjælp hos sin fagforening, sker der ikke noget, skriver Arbejdstilsynet.

- Medarbejderen fik det råd, at såfremt det blev for meget, kunne (medarbejderen, red.) sygemelde sig eller afspadsere.

Også på hjemmefronten har mobningen "haft personlige konsekvenser", skriver Arbejdstilsynet.

- Det er blandt andet kommet til udtryk i mindre overskud og generelt dårligere humør i fritiden, hvilket bemærkes af medarbejdernes pårørende, lyder det.

Ikke eneste sag

Mobbesagen mod de to medarbejdere er heller ikke den eneste sag om chikane, Arbejdstilsynets besøg fra 2014 afdækker.

- Andre medarbejdere oplyser, at der tidligere har fundet mobning sted af 3-5 kollegaer som følge af interne uenigheder i medarbejdergruppen om lokale overenskomstforhandlinger, skriver tilsynet.

Tip os

 • Kender du til sager, hvor faglige konflikter har ført til mobning og chikane. Skriv til ahec@dr.dk

Sagen om mobning hos Aviator lukkes i 2015, ved at virksomheden hyrer en ekstern rådgiver og fyrer en håndfuld medarbejdere som konsekvens af mobningen, viser dokumenter i sagen.

- Arbejdstilsynet har efterfølgende gennemført besøg, hvor der ikke blev konstateret problemer med mobning, skriver Arbejdstilsynet i en e-mail til DR Nyheder.

  3F: Sygemeldning var godt råd

  Selvom den ene af de to mobberamte ifølge Arbejdstilsynet uden held forsøgte at få hjælp fra sin fagforening, så afviser lokalformand for 3F Kastrup Henrik Bay-Clausen, at 3F kunne have gjort noget andet end at anbefale, at medarbejderen holdt sig hjemme.

  - I den akutte situation var det et godt råd. Virksomheden kunne åbenbart ikke skærme dem, og virksomheden tog ikke initiativ til at få at flyttet rundt på folk før senere, siger han.

  Har du kendskab til andre sager fra lufthavnen, hvor der er brugt den her slags metoder?

  - Vi arbejder hele tiden med arbejdsmiljø på virksomhederne alle steder. Også det psykiske arbejdsmiljø og mobning på forskellig vis, men jeg har ikke lige nogle konkrete (sager, red.).

  Dukker der flere sager op om dårligt arbejdsmiljø og intimidering af kollegaer?

  - Der er helt bestemt sager, hvor vi er inde over det psykiske arbejdsmiljø. Det er ikke noget, jeg har konkret kendskab til, men det vil der være, siger Henrik Bay-Clausen.