Nye afsløringer udskyder skattekommission: Udbyttechef tog firma fra svindelsag på rundtur

Dagens afhøring i kulegravningen af det skandaleramte Skat, hvor tidligere chef skulle vidne, er udskudt.

Dagens møde i Retten på Frederiksberg, hvor skattekommissionen skal kulegrave de sidste 15 år i Skat, blev i dag aflyst. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Den forhenværende afdelingsleder for udbytteadministrationen i det tidligere Skat, Lisbeth Rømer, kommer ikke til at vidne i skattekommissionen i dag.

Dagens afhøring af det centrale vidne i sagen, som har kostet de danske skatteydere 12,7 milliarder kroner, er aflyst og udskudt på ubestemt tid, fortæller DR Nyheders erhvervskorrespondent, Jakob Ussing.

Det var anden gang, at Lisbeth Rømer skulle vidne i sagen.

- Vi ved faktisk ikke, hvornår den her anden afhøringsdag kommer til at finde sted, fordi Lisbeth Rømer nu skal have en bisidder, efter at der er kommet nye oplysninger frem, siger han.

Havde sagt nej til bisidder

Lisbeth Rømer har hidtil afvist at få juridisk hjælp i form af en bisidder med i Retten på Frederiksberg, hvor kommisionen holder til.

Men den tidligere udbyttechef har nu, efter et møde med dommer Michael Ellehauge, der er formand for skattekommissionen, sagt ja tak til en bisidder.

- Hun er selv jurist, og hun har hele tiden sagt, at hun ikke havde brug for en bisidder. Men nu har kommissionen oven på gårsdagens historie fået hende overbevist om, at det måske er en meget god idé, siger Jakob Ussing.

De står i spidsen for kulegravningen af Skat

  • Landsdommer, ph.d. Michael Ellehauge, Vestre Landsret, er efter fælles indstilling fra Østre og Vestre Landsret udpeget som formand for undersøgelseskommissionen.

  • Advokat Elsebeth Aaes-Jørgensen, advokatfirmaet Norrbom Vinding, er efter indstilling fra Advokatsamfundet udpeget som medlem af undersøgelseskommissionen.

  • Professor, dr.jur. Søren Højgaard Mørup, Aarhus Universitet, er som universitetsjurist udpeget som medlem af undersøgelseskommissionen.

  • Desuden er advokat Jens Lund Mosbek, advokatfirmaet Kromann Reumert, udpeget som udspørger for kommissionen.

  • Kilde: Regeringen.dk

I går kunne Politiken og TV 2 fortælle, hvordan Lisbeth Rømer, som afdelingsleder for det kontor, der stod for tilbagebetaling af udbytteskat til udenlandske aktionærer, kørte rundt til Københavns seværdigheder med ledende ansatte i et firma, der siden er blevet sagsøgt i skandalen om svindel for milliarder.

Lisbeth Rømer afviser selv over for Politiken, at hun har optrådt forkert.

Advarede om huller i Skats kontol

Lisbeth Rømer sad fra 2002 til 2013 i den centrale position som afdelingsleder for udbytteområdet og kender derfor udbytteområdet til fingerspidserne.

Her advarede hun gentagne gange om store huller i kontrollen med tilbagebetaling af udbytteskat til udenlandske aktionærer, og hun mener derfor, at hun om nogen råbte op om problemerne, før svindlen blev opdaget.

Ifølge Jakob Ussing tyder det ikke umiddelbart på, at Lisbeth Rømer har gjort noget strafbart ved at vise det udenlandske selskab rundt i København.

Men det strider imod skattevæsnets retningslinjer, der foreskriver, at alle skal behandles ens, fortæller han.

- Den nye historie viser, at hun måske ikke nødvendigvis har gjort noget ulovligt, men har ydet en service over for et bestemt firma, som var ud over, hvad skattemyndighederne bør, siger Jakob Ussing.

Det er helt normal praksis i undersøgelseskommissioner, at man får en beskikket advokat til at hjælpe med juraen, når vidner skal afhøres.

- Når man vidner i sådan en undersøgelseskommission er det under strengt ansvar. Og det er derfor, man får en bisidder, siger han.

Hvor udsædvanligt er det, at man helt vælger at aflyse et møde på den måde?

- Det er i hvert fald første gang, det er sket i den her kommission, og jeg har ikke oplevet det før, siger Jakob Ussing.

Undersøgelseskommissionen om Skat blev nedsat i 2017 og skal kulegrave de seneste 15 års skandaler i Skat.