Nye fupannoncer på boligsider

Svindlere forsøger i stigende grad at lokke boligsøgende med indbydende annoncer. Og de er blevet mere sofistikerede.

Boligsiderne forsikrer, at de gør, hvad de kan for at afsløre fupannoncer. Men det er ikke 100 procent sikkert, indrømmer boligportal.dk og lejebolig.dk. (© Colourbox)

Det har indtil nu været let at spotte fupannoncer som for eksempel denne her fra boligportal.dk.

'Hej ven, jeg har en smuk og charmerende 3 værelses villa beliggende på 5000 Odense øjeblikket til rådighed for udlejning. Lejligheden er smukt og har en 3 soveværelse, stue, larg køkken med spiseplads området, badeværelse og en pris (er): 5500 € / måned.'

Annoncen kom aldrig ud på boligsiden. Boligportal.dk's personale vurderede, at det var fup.

- Den her er ret tyk. Den er jo helt tydeligt oversat i Google og så er prisen i Euro, siger Michael Winther Rasmussen, PR- og Kommunikationsansvarlig for boligportal.dk.

Mere professionelle

Men de dårligt oversatte annoncer har fået følgeskab af mere sofistikerede og mere professionelt udførte fup-annoncer.

Nedenstående annonce nåede aldrig ud på lejebolig.dk. Men kun på grund af uoverensstemmelser imellem annonceteksten og adressen.

'Lys og veludnyttet egoistlejlighed med sol i begge værelser.[...] Lejligheden er med 200 meter til Fælledparken, Østerbrocentret og den kommende metrostation på alle måder centralt beliggende.'

Den mere velskrevne svindelannonce er en ny tendens på boligsiderne.

- Sådan rent sprogligt er de blevet bedre og man kan få en mistanke om, at de enten kopierer andre boligannoncer eller ejendomsmæglernes hjemmesider, siger Michael Winther-Rasmussen.

Penge via Western Union

Det betyder, at boligsiderne har sværere ved at holde falske annoncer ude.

Problemet er ikke bare, at de fylder unødvendigt på siden. Annoncerne beder oftest om penge på forskud overført via for eksempel Western Union.

- Problemet er, at man kan komme til at aflevere penge til en potentiel udlejer og så er der slet ikke noget lejemål. Så er pengene jo tabt, advarer Michael Winther-Rasmussen.

3-4 gange mere snyd

Lejebolig.dk og boligportal.dk er landets to største udbydere af lejeboliger med henholdsvis cirka 4.500 og cirka 9.000 månedlige annoncer. Begge steder oplever de, at forsøgene på svindlen er stigende.

- I løbet af det seneste halve år har vi oplevet en tre-firedobling af de her falske annoncer, siger Michael Eggert, direktør for lejebolig.dk.

Den seneste måned har hans medarbejdere bremset 47 annoncer, fordi de vurderede, at det var svindel.

- Det er vores klare indtryk, at det er udenlandske svindlere, der står bag. Vi kan se, at når folk indleder en dialog med dem, der står bag annoncerne, så foregår det på engelsk, fortæller Michael Eggert.

'Gør, hvad vi kan'

Han fastholder, at de ansatte bag lejebolig.dk gør, hvad de kan for at holde svindlerne ude. Men det er svært med de nye, mere raffinerede metoder.

- Vi fanger størstedelen af forsøg på indrykninger, der kommer hos os. Men det er klart, at det ikke er et 100 procent fintmasket net og vi har da også haft tilfælde, hvor der er en annonce, der er røget igennem, erkender Michael Eggert.

Samme melding kommer fra boligportal.dk.

- Det ville være en stor fornøjelse, hvis jeg kunne sige, at vores system er 100 procent sikkert. Det er det ikke, indrømmer Michael Winther-Rasmussen.

- Det eneste, jeg kan sige, er, at vi gør, hvad vi kan.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk