Nye husejere skal betale skattesmæk for tidligere ejere: 'Hvad pokker kan vi gøre?'

Har du lige købt hus, så risikerer du at hænge på skatteregningen for tidligere ejere.

Senest lørdag skal Line Wolff beslutte, om hun vil betale skat for den tidligere ejer af hendes hus. (© (Grafik) Morten Fogde Christensen)

Tilbage i september 2021 købte Line Wolff og hendes mand deres drømmehus i Kolding.

Men nu har parret modtaget et uventet skattesmæk for de første otte måneder af sidste år, selvom de hverken ejede eller boede i boligen i den periode.

- Det har været superfrustrerende, og er det fortsat. Vi har ikke fået nogen afklaring på det endnu, siger hun.

De to girokort med efteropkrævninger fra Kolding Kommune skal betales 1. oktober. Line Wolff ved ikke, om hun bare er nødt til at betale.

- Vi er typerne, som betaler, når der kommer en regning. Hvad pokker kan vi gøre? Jeg ved det simpelthen ikke, siger hun.

Tip os:

  • Har du arbejdet med de nye ejendomsvurderinger? Skriv til vurdering@dr.dk

Først kom dødt link - så to regninger

Line Wolff har forsøgt at få svar fra Kolding Kommune. Parret har nemlig allerede betalt skat til kommunen.

De to uventede, ekstra opkrævninger er hver på 1.180 kroner for skatter i 2021 og 2022. Opkrævningerne kommer, efter at parret før sommerferien fik en besked om, at de snart ville få en ny ejendomsvurdering.

Frem mod 2024 skal alle boligejere have en ny vurdering, og du har kun fire uger til at råbe op om fejl og mangler i den første besked, du får fra Vurderingsstyrelsen.

Men Line Wolff fik en besked med et dødt link, så hun ikke kunne se oplysningerne fra skattevæsnet. Og nu kan parret ikke få ændret vurderingen, selvom de mener, der er fejl i den.

- Set fra vores side har det været en oplevelse af et system, som slet ikke er klar til at blive skubbet ud til borgerne. Vi føler os som testkaniner i det her forløb, siger hun.

'Bryder med retfærdighedssans'

Fordi Line Wolff har fået en ny ejendomsvurdering, der er højere end den gamle vurdering, så må kommunen nu regulere skattebetalingen med 6,4 procent i 2021 og 2,8 procent i 2022.

Oven i det har skattevæsnet besluttet, at det er for besværligt at opkræve skatter hos tidligere ejere af boliger. Derfor skal Line Wolff nu også betale skat for den gamle ejer af boligen for månederne januar til august 2021, hvor hun ikke har været ejer.

Men det er langt fra i orden, mener direktør i Dansk Ejendomsmæglerforening Ole Hækkerup.

- Det bryder jo grundlæggende med vores retfærdighedssans, hvis du som ny ejer skal betale, fordi systemet ikke kan opkræve skat hos tidligere ejere, siger han.

Da Skatteministeriet helt tilbage i 2017 tog beslutningen om ikke at skelne mellem skatterne for den tidligere og nuværende ejer, råbte netop ejendomsmæglerne op om de problemer, det kunne udløse i fremtiden.

Men daværende skatteminister Karsten Lauritzen (V) sagde dengang, at det ville "indebære en forøgelse af de administrative konsekvenser for kommunerne", og kritikken blev derfor fejet af bordet af ministeren.

- Det er virkelig ærgerligt at få ret, når det ender med, at man stadig står med problemet. Det var netop derfor, at vi gerne ville hejse advarselsflaget dengang.

- Det må jo være sådan, at systemet eksisterer af hensyn til borgerne, siger Ole Hækkerup.

Borgmester: Vi får aben

Vurderingsstyrelsen bruger nu svaret fra dengang som grundlag for, at kommunerne godt må opkræve skatterne på den måde.

Det viser en mail, som Kolding Kommune har sendt til Line Wolff.

- Det vil være nemmere for kommunerne at administrere efter sådan en fortolkning. Spørgsmålets endelige afgørelse henhører under domstolene, skriver Vurderingsstyrelsen i svaret.

Borgmester Knud Erik Langhoff (K) forklarer, at Kolding Kommune har sendt cirka 5.000 af de nye opkrævninger ud.

Kommunen har fået omkring 125 henvendelser om de ekstra opkrævninger. Spørgsmålene går dog typisk på mere generelle ting, som om opkrævningerne kan blive frosset inde, så de først skal betales, når boligen sælges.

Det er dog ikke kun Line Wolff, som er utilfreds. Også hos kommunen er man frustreret over forløbet, siger Knud Erik Langhoff.

- Jeg synes ikke, det er rimeligt, at vi skal have aben. Det burde Vurderingsstyrelsen selv kunne klare.

- Vi forsøger at hjælpe borgerne så meget som muligt, men det er udfordret af, at vi ikke kender indholdet af det materiale, som Vurderingsstyrelsen udsender til borgerne, siger han.

Line Wolff har ikke fået lov til at blive hørt om hendes nye vurdering. Hendes link har ikke virket. Skal hun så betale de to regninger til jer?

- Det er således, at kommunen jo egentlig ikke er involveret i det her. Der sker en automatisk vurdering ved KMD (kommunens dataleverandør, red.). Det er dem, der sender opkrævningerne ud. Jeg kender ikke til, om der er en smutvej, siger han.

Giver det mening for dig, at det er nuværende ejer, der skal betale skat for tidligere ejer?

- Det giver ikke mening for mig, at den nye ejer skal betale for den tidligere ejer, så derfor må der findes en løsning de to imellem.

Så det er lagt over på borgerne selv at finde ud af det her?

- Det er det, ja, siger Koldings borgmester, Knud Erik Langhoff.

Styrelse: Ring til os

DR Nyheder har sendt en række spørgsmål til Vurderingsstyrelsen. Styrelsen svarer ikke på spørgsmålene, men skriver i en mail:

- Vurderingsstyrelsen er ved at undersøge, hvordan den enkelte boligejer kan hjælpes med de udfordringer, der er opstået som følge af links, der ikke virker. Indtil da opfordrer vi boligejere, som har oplevet de konkrete udfordringer, til at henvende sig og få hjælp hos Vurderingsstyrelsen.

Det har DR Nyheder spurgt om:

  • Hvad skal man gøre som boligejer, når man står i den situation?

  • Skal man betale de nye girokort, som kommunen opkræver per 1. oktober og 1. november?

  • Er det rimeligt at opkræve skatter, når boligejere ikke har haft mulighed for at gøre indsigelse?

  • Hvorfor stiller I ikke sagerne i bero?

  • Hvorfor kan man ikke efteropkræve skat hos tidligere ejere?

  • Har I planer om at gå i dialog med kommunerne?

Tidligere har styrelsen afvist at genstarte sager, men har i stedet henvist klemte boligejere til at klage, når muligheden for at klage engang i fremtiden åbner.

I et svar til DR oplyser Skatteministeriet, at man forventer, at adgangen til at klage over den seneste bølge af nye vurderinger vil blive åbnet i næste måned.

DR har uden held forsøgt at få et interview med Kommunernes Landsforening (KL), som skriver i en mail:

- Da det er skattevæsnet og vurderingsstyrelsens sag, har KL ikke en kommentar.