Nye krav skal forebygge andelsbolig-konkurser

Mulighed for afdragsfrie lån skal begrænses i nye andelsboligforeninger, foreslår udvalg.

Arbejdsgruppen er nået frem til 13 anbefalinger, hvoraf et af de mest markante er et krav er, at nystiftede foreningerne fremover kun skal have lov til at tage afdragsfrie lån på op til 40 procent af ejendommens værdi. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Der skal fremover blive stiftet færre - men forhåbentligt sundere - andelsboligforeninger, mener direktør for Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF), Jan Hansen.

Han har siddet med i den arbejdsgruppe, hvor ABF sammen med finanssektoren har set på, hvordan man kommer problemerne med overbelånte og konkursramte andelsboligforeninger til livs.

Arbejdsgruppen er nået frem til 13 anbefalinger, hvoraf et af de mest markante er et krav er, at nystiftede foreningerne fremover kun skal have lov til at tage afdragsfrie lån på op til 40 procent af ejendommens værdi.

- Vi ser, at de foreninger, der er stiftet i dag, hvor stort set hele finanseringen er baseret på afdragsfrihed, løber en meget stor risiko. For eksempel hvis renten stiger med bare fire-fem procentpoint, siger Jan Hansen fra ABF.

Desuden skal de være et krav for nystiftede foreninger, at der er en plan og et budget for vedligeholdelse af ejendommen, så eksempelvis udgifter til et nyt tag eller nye vinduer ikke slår bunden ud af foreningens økonomi.

- Det giver et overblik, som, vi mener, er nødvendigt, for at ejere kan træffe en god og fornuftig beslutning, om det nu er denne her ejendom, man skal købe på andelsbasis, siger Jan Hansen.

Direktør: Levedygtige foreninger

Han har ingen kvaler ved at foreslå stramninger, der betyder, at der stiftes færre andelsboligforeninger - og dermed færre medlemmer:

- Nogle af de ejendomme, der er købt på andelsbasis de senere år, der har prisen på ejendommen været rigtig høj, og den eneste grund til, at man har kunnet købe ejendommen, det har været ved at fylde den med risikofyldt belåning. Nu strammer vi op i forhold til finanseringen. Det kan så godt betyde, at der er nogle ejendomme, hvor lejerne må sige nej til at købe ejendommen på andelsbasis. Omvendt betyder det så, at de foreninger, der bliver stiftet, bliver levedygtige, siger Jan Hansen.

Udvalgets anbefalinger er blevet kritiseret for ikke at gøre noget ved de høje valuar-vurderinger, som ligger til grund for de store lån.

Jan Hansen er enig i problemet, men udvalget har valgt at afvente resultatet af en anden arbejdsgruppe, der ser på dette, og nøjes med at foreslå, at erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) også tager skridt på dette område.

Brian Mikkelsen, der selv har nedsat udvalget, mener at anbefalingerne vil gøre sektoren mere "robust".