Nye lån forfører sommerhusfolket

Seks ud af ti gør brug af nye låneregler til sommerhuset, viser tal fra realkreditinstitutterne.

I august blev der solgt 970 sommerhuse i Danmark. I hele 2017 blev der solgt 6.347 sommerhuse, viser tal fra Boligsiden.dk. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Sommerhusfolket har i løbet af de seneste måneder i høj grad gjort brug af nye låneregler, som gør det muligt at finansiere en større del af sommerhuskøbet med et realkreditlån.

Det viser tal fra Realkredit Danmark, Nykredit, Nordea Kredit og BRF Kredit.

Før 1. maj kunne man kun låne op til 60 procent af sommerhusets værdi som realkreditlån, men i dag kan folk dække sommerhuskøbet med realkreditlån, der udgør helt op til 75 procent af sommerhusets værdi.

- Vi oplever en stor interesse blandt sommerhusejerne for den nye belåningsgrænse på 75 procent, udtaler Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker og boligøkonom i Nordea Kredit.

Faktisk har seks ud af ti sommerhuslån ligget over den gamle grænse på 60 procent af sommerhusets værdi siden 1. maj.

- Det er en mulighed, sommerhusejerne i den grad har taget til sig. Vi kan se, at rundt regnet står de nye lån for seks ud af ti siden maj, siger Tore Stramer, cheføkonom i Nykredit.

Samme melding kommer fra Realkredit Danmark.

- Mange sommerhuskøbere gør brug af de højere lånegrænser. Således har næsten seks ud af ti lån været med en belåningsgrad over 60 procent, oplyser Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom i Realkredit Danmark.

Hos Realkredit Danmark viser tallene også, at langt de fleste låner helt op til 75 procent af sommerhusets værdi.

Vi køber og sælger flere sommerhuse

Da politikerne ændrede lånereglerne i foråret, skete det blandt andet for at sparke gang i sommerhussalget.

Og der er kommet mere gang i sommerhushandlerne.

Det viser de nyeste tal fra Boligsiden.dk, der samler statistik om boligmarkedet.

I maj, juni, juli og august i år blev der solgt knap 4.000 sommerhuse. I samme periode sidste år blev der solgt lige over 3.000 sommerhuse.

Ifølge Nykredit kan udviklingen dog ikke kun tilskrives de nye lånemuligheder, men også den generelle fremgang i dansk økonomi.

- Hvis man kigger på den seneste udvikling i handelsaktiviteten på sommerhusmarkedet, kan vi konstatere, at der i andet kvartal i år blev handlet i omegnen af 2.500 sommerhuse. Det er faktisk det højeste niveau siden starten af 2006 - altså i over 11 år, siger Tore Stramer fra Nykredit.

Prisen stiger kun lidt

Stigningen i handler har dog ikke haft den store betydning for salgspriserne.

I løbet af det seneste år er huspriserne ifølge Nordea steget med 5,2 procent, lejlighederne er steget med 7,5 procent, mens fritidshusene kun er steget med med 3,2 procent.

- Prisen på fritidshuse har ligget stort set fladt de seneste år. Derfor er det positivt, at der nu sker noget, udtalte Lise Nytoft Bermann fra Nordea, da de nyeste salgstal kom frem forleden.

- Prisstigningen sker simultant med de nye belåningsregler, der blev indført i maj, og derfor er det meget nærliggende at kæde de to forhold sammen. Vi skal dog lidt længere frem i tiden, før vi med sikkerhed kan sige, hvor stor effekt de nye låneregler har, tilføjer hun.

Den konklusion når Nykredit også frem til.

- Der er således endnu ikke noget, der tyder på, at muligheden for at belåne op til 75 procent af købssummen med et realkreditlån har givet ekstra fart til priserne, udtalte cheføkonom Tore Stramer fra Nykredit forleden.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk